Петър Димитров: Жеваго има силен интерес към Кремиковци и е сериозен
Петър Димитров: Жеваго има силен интерес към Кремиковци и е сериозен / netinfo

Мажоритарен собственик на металургичния комбинат „Кремиковци” все още е Прамод Митал, каза в предаването „Седмицата” на Дарик министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Той добави, че Митал е поел ангажимент да информира българската държава преди сключването на сделка за продажбата на комбината.

 „Голяма част от инвестиционната програма на Митал се насочи към купуване на мощности извън България, вместо да модернизира Кремиковци. Явно че тази стратегия за българските условия се оказа неуспешна. Не са изпълнени ангажиментите по договора за приватизация. Има основание за санкции. Имах лична среща с Митал през ноември, даде писмена декларация, че ще инвестира свои пари около 150 милиона долара, но не го направи”, каза още министър Димитров.

Според министъра на енергетиката единият от кандидатите за купувач на Кремиковци– Константин Жеваго има силен интерес към комбината и е сериозен.

Относно намеренията на австрийския металургичен гигант “Фьост Алпине” министър Димитров поясни, че австрийската компания не желае да инвестира в нещо старо, а иска “от нулата” да построи модерен завод.