/ БТА
Ние сме част от една общност на демократичните държави, където правилата и законността са водещи. След това вече идват общите ни интереси в сферата на бизнеса. В момента имаме безпрецедентна криза. Когато бях в Украйна го видях от първо лице – ракети прелетяха над българската делегация и се взривиха в жилищна сграда на 500 метра от нас. Едно е да го виждаш по телевизията, друго е когато се случи съвсем реално пред вас. Невинни хора умират заради агресията на един диктатор. Ние влязохме с обещанието за антикорупция. Това, което не знаех е, че антикорупцията е ограничаване на чужди влияния върху България, в частност Русия. Това каза министър-председателят Кирил Петков по време на участието си в бизнес-закуска, организирана от Американската търговска камара в България.

Георги Димитров

Реално едни и същи хора са готови, както да предадат националния си интерес, така и факта, че обществените ресурси трябва да бъдат използвани за обществени нужди, смята премиерът.

"Нашата голяма задача е да продължиме битката срещу антикорупцията, защото тя се оказа по-голяма от националната битка. В битката с корупцията ние трябва да работим заедно и това е единственият начин да успяваме. Ако не си подаваме ръка в трудни моменти, битката може да бъде загубена, ако бъдем отцепени един по един - на ниво Европа, на ниво България - САЩ, на ниво НАТО", каза още той.

Георги Димитров

Петков благодари за подкрепата "когато като оръжие използваха газа и когато едностранно беше прекратена доставката на газ за Бълария".

Министър-председателят определи като политически инструмент прекъсването на руския газ за България, въпреки че страната ни е изпълнила всички условия по договора.

Георги Димитров

"Това беше политически инструмент за Европа, а ние просто бяхме първите на линията и те трябваше да покажат, че ако не се взимат едностранните им препоръки, България няма да има газ и това правителство няма да издържи. Беше важно в последните три седмици да покажем, че може, че има диверсификация има, че никой не може да извива ръцете на демократичния свят, че заедно сме силни и даже диверсификация беше еквивалентна и даже по-ниска от цената на "Газпром".

"Външната политика е толкова силна, колкото средното българско семейство може да си позволи", смята Петков.

Според Петков когато става въпрос за енергийната сигурност на нашия регион, "ние трябва да мислим мащабно и регионално".

Коридорите Юг-Север станаха много по-важни сега, отколкото някога са били в миналото, подчерта премиерът. Според него освен общите военни стратегии на НАТО, страните членки трябва да мислят и за обща логистична стратегия.

„Да можем да имаме LNG терминали в Гърция и в Турция, да се свързва това с нашата газопреносна система, да отива до всички наши съседки, да имаме път, който да се изгради от пристанищата на Александруполис, да минава през България и да отива чак до Констанца, да имаме влакова връзка, петролопроводи – това са много важни инфраструктурни проекти, които не са се случили до този момент, но трябва да се случат в най-близко бъдеще”, заяви Петков.