Петков: Политици обслужвали интересите на престъпния свят
Петков: Политици обслужвали интересите на престъпния свят / снимкa: Sofia Photo Agency
Висши служители на правоохранителните органи, вероятно и магистрати и политици, са обслужвали интересите на престъпния свят, заяви министърът на вътрешните работи Румен Петков. Той допълни, че това се вижда от самия факт, че за тези 17 години, с изключение на последните две години и половина, три не е имало сериозни дейности по борбата с организираната престъпност.

През последните три години обаче случаите за борба с организираната престъпност са добре известни и се надявам да има и достатъчно сериозни осъдителни присъди, каза министърът. Той коментира и публикацията във в. "Експрес" с обявен списък от имена на кандидат-кметове в местните избори, като се посочват конкретни данни за тяхната принадлежност към бившата Държавна сигурност, дни преди от Комисията по досиетата официално да са ги обявили.

Надявам се прокуратурата да стигне до източника на изнасяне на тези факти, защото това е нарушение, да не кажа дори престъпление, подобно огласяване в печата на досиета, каза Петков. По повод информацията, че от ГДБОП са извършили проверка в редакцията на “Експрес” вчера, министърът коментира, че има законова забрана за публикуване на тези данни и ГДБОП е проверила редакцията във връзка с разпоредената проверка от прокуратурата.