/ МС
В човешката история има много държавници, управници. Някои от тях са предавали родината, някои от тях са се нагаждали към силните на деня. Малцина са били готови да дадат всичко в името на идеала си. Христо Ботев е направил точно това, неговият идеал е бил свободна България. Това каза министър-председателят Кирил Петков, който участва в поклонението на връх Околчица по повод отбелязването на Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Христо Ботев не се е уповавал на идеологии, той е бил реалист, не се е примирявал към никакви несправедливости, отбеляза премиерът.

"Русия - тая мнима защитница на славянството, тя употребява още по-радикални средства, за да изтрие от лицето на земята българските колонии" - това са думите на Христо Ботев, които е казал, когато е имало проблеми с бесарабските българи в Руската империя, цитира Петков от Околчица.

По думите на Петков Ботев е истински пример за свободен човек. Премиерът завърши словото си от Околчица с цитат на Ботев: "Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и благото на цялото човечество". С такива синове на България, ние всички може да се гордеем, че сме българи, заключи министър-председателят.

Докато произнасяше словото си, Петков няколко пъти бе освиркан от привърженици на ГЕРБ, които развяваха знамето на партията.