Бисер Петков
Бисер Петков / БГНЕС
Петков: Няма да има спиране или забавяне в изплащането на интеграционните добавки
98008
Петков: Няма да има спиране или забавяне в изплащането на интеграционните добавки
  • Петков: Няма да има спиране или забавяне в изплащането на интеграционните добавки
Няма да има спиране или забавяне в изплащането на интеграционните добавки за транспорт и за информационни услуги за хората с увреждания, а добавките са обучение дори ще стигнат до по-голям брой лица - това стана ясно по време на днешното заседание на социалната комисия в парламента, на което социалният министър Бисер Петков предложи спешни законодателни промени, след като Върховният административен съд отмени няколко разпоредби в правилника за прилагане на закона за интеграция на хората с увреждания. Отменените разпоредби за условията, при които се отпускат трите вида добавки, ще бъдат разписани директно в закона, като поправките ще бъдат внесени още утре от депутати на ГЕРБ. Около половин милион българи получават месечна добавка за транспорт в размер на 11 лева и 25 стотинки, а близо 70 хиляди души имат право на добавка за информационни услуги в размер на 15 лева. Добавките за май вече са изплатени, а тези за юни трябва да бъдат изплатени до края на следващия месец, какъвто е и срокът за влизане в сила на спешните промени.
 
След като в продължение на 13 години условията и реда за изплащане на различните видове добавки за интеграция на хората с увреждания са заложени в правилника за прилагане на закона, физически лица атакуват в съда начина на изплащане на добавките за обучение, транспорт и информационни услуги.

 Внасят в петък коригирания законопроект за хората с увреждания

 В началото на юни Върховният административен съд отменя изискването на писмен документ, срещу който да се изплаща добавката за обучение в размер на 15 лева, а няколко дни по-късно съдът отменя и отпускането на добавките за транспорт и информационни услуги поравно за всички, тъй като този вид помощ трябва да се отпуска според индивидуалните потребности на хората с увреждания. Решенията на съда не засягат всички хора с увреждания, а само новите случаи, обясни социалният министър Бисер Петков. "Всички на които са отпуснати интеграционни добавки до 11 юни, тоест до датата на решението на ВАС тези интеграционни добавки ще продължават да се изплащат ежемесечно до изтичане на срока на телковото решение и/или социалната оценка", каза той. По думите му става дума за новите случаи, за които директорите на дирекциите за социално подпомагане няма да имат правно основание за решение за отпускане, ще има висящи производства и не бива да се затормозява упражняване на правото на тези хора, каза министърът.

Майките на деца с увреждания все още чакат да бъдат чути
 
Проблемът ще бъде решен чрез вкарване на отменените текстове в закона за интеграция на хората с увреждания. Целта ни през юли да има вече приет закон, за да може и през юли да бъдат отпуснати интеграционни добавки на тези, на които в момента не могат да бъдат постановени решения поради липсата на прави основания, каза Петков.  
 
Колкото до добавката за обучение, право на нея имат много повече хора, отколкото към момента я получават, заради досегашното изискване за представяне на документ за проведено обучение. Изплащането на по-голям брой добавки ще бъде осигурено със средства от бюджета на Агенцията за социално подпомагане. Отпуснатите за даден месец интеграционни добавки се изплащат от средата до края на следващия месец, което означава, че добавките за юни ще бъдат изплатени до края на юли.