/ БГНЕС
"Моля ви и ви призовавам! От днес нататък трябва да вдигнем нивото на ваксинация", това заяви премиерът на България Кирил Петков по време на откриването на форума Powers Summit, който събира за диалог властта, бизнеса и гражданския сектор.

България има правителство: Депутатите подкрепиха кабинета „Петков“

По думите му, трябва да се засили ваксинацията, ако искаме бизнесът да бъде отворен, децата да ходят на училище и болниците да не са пълни. "Това е общо дело и споделена отговорност, която всички заедно трябва да направим", допълни Петков.

"Няма как да бъдем успешни в бизнеса и иновациите, ако здравеопазването не работи, ако работниците са болни, ако затваряме икономиката заради ниската ваксинация", посочи още той и потвърди, че една от първите му заповеди като премиер ще бъде всички служители и министри да влизат в сградата на Министерския съвет единствено със зелен сертификат и призова това да направят и отделните министерства и бизнеса.

Кабинетът „Петков“ с първо заседание като новото правителство на страната

Новоизбраният министър-председател подчерта, че една от ключовите роли на новоизбраното правителство ще бъде и да инвестира в образованието, за да може децата и подрастващите след време да бъдат адекватни на развиващия се пазар на труда.

"Държавата не създава добавена стойност. Нито политиците я създават, нито депутатите. Тя се създава от бизнеса. За да създава той висока добавена стойност, там трябва да бъдат младите учени. Бизнес лидерите трябва да работят с младите учени и да създават добавена стойност. Тя да създава данъчни приходи, които да идват в държавата, а ние политиците имаме задача тези пари да не отиват в погрешни посоки. Затова и нашият призив е за нулева корупция", посочи още Петков.

"България може да бъде лидер в някои сектори, а иновациите, които излизат от България, могат да станат пример как една малка държава в Източна Европа може да покори ниши и пазари", заяви още премиерът и допълни: "Имаме всички предпоставки да сме просперираща държава".

Днес се провежда срещата Powers Summit в София Тех Парк, съобщават организаторите от Фондация Webit и Атлантическия Клуб в България. Форумът, наречен още и "Българският Давос", събира за първи път лице в лице новата власт, бизнес лидерите и гражданския сектор за градивен и оперативен диалог, се посочва в съобщението.

Първата публична среща на властта с бизнеса, науката и гражданския сектор е подкрепена от голяма част от браншовите асоциации и граждански организации в областите образование, здравеопазване, кибер сигурност, финанси, енергетика и зелена сделка. Наред с тези теми, планът за развитие и устойчивост също е във фокуса на Форума, съобщават организаторите.

Събитието е част от международния конгрес нa Фондация Webit - Глобална Импакт Седмица на Webit, която се организира с хибридна локация в Маями, САЩ и събира участници от над 190 страни.