Петков: Четирите дела срещу мен са кухи
Петков: Четирите дела срещу мен са кухи / netinfo

Четирите дела срещу мен са кухи, заяви пред Дарик радио министърът на вътрешните работи Румен Петков.Той допълни, че държи по всяко едно от тези дела да бъде направено ново разследване, ако главният прокурор прецени, защото предварително се знае, че по тях не може да излезе нищо.

Румен Петков съобщи още, че това показва по какъв начин се използват механизмите на властта в една недемократична държава.

Вътрешният министър каза също, че това е начин да бъдат злепоставени и дискредитирани хора у нас. Ако по някое от тези дела има и най малкото съмнение, настоявам проверката да бъде възстановена, заяви Румен Петков.

По-рано от Върховната касационна прокуратура съобщиха, че срещу вътрешния министър Румен Петков са били водени 4 следствени дела. Говорителят на прокуратурата Бойко Найденов съобщи, че към този момент и четирите производства са прекратени.

Първото дело е било заведено през 1997 година в Плевен и е образувано за престъпление по служба и за това, че Румен Петков е настанявал неправомерно хора в общински жилища в града. Делото е прекратено през 1999 година.

Второто дело също е от 1997 година и е за нанасяне на екологични щети в парк Кайлъка в град Плевен.То е прекратено през 1998 година поради липса на доказателства. Във връзка със строежа на мотопистата срещу Румен Петков има заведено още едно дело. То е прекратено през 1999 година. И двете дела са били водени в Ловеч, тъй като се е предполагало, че Румен Петков като кмет на Плевен е можел да въздейства върху прокуратурата в града.Окончателно това дело е прекратено през 2001 година.

Последното дело е за хулиганство през 1999 година. То е било свързано с инцидент в почивна станция на фондация, където Петков се е спречкал с полицията, която е провеждала обиск в сградата. През 2002 година Върховната касационна прокуратура прекратява и това дело поради липса на доказателства.