Петимата приближени на Баретата остават в ареста
Петимата приближени на Баретата остават в ареста / Sofia Photo Agency
Петима души, сочени за съучастници на Баретата, остават в ареста
19009
Петима души, сочени за съучастници на Баретата, остават в ареста
  • Петима души, сочени за съучастници на Баретата, остават в ареста

Софийският градски съд остави в ареста петимата обвиняеми, сочени за съучастници на Златомир Иванов – Златко Баретата. Това са Валентин Луков, Петър Стоянов, Мартин Димитров и Петър Горанов.

 

По думите на адвокат Иво Найденов съдебният състав не е представил никакви конкретни мотиви за налагане на най-тежката мярка за неотклонение – задържане под стража. Той каза още, че Валентин Луков е признал в съдебната зала, че е приятел със Златомир Иванов – Баретата, което само по себе си е дало на съда основание да го остави "зад решетките".

 

Адвокатите на петимата подсъдими обясниха, че прокуратурата не разполага с никакви конкретни доказателства, които да уличават заподозрените. Обвиняемите не са поискали ограничителни мерки спрямо снимащите журналисти. Според защитниците делото е изцяло съшито с бели конци.

 

По искане на прокуратурата в Съдебната палата не бяха допуснати оператори и фоторепортери. В обвинителния акт не са конкретизирани убийствата и датите на тяхното извършване.

 

Петимата бяха арестувани в четвъртък (16 април) след мащабна акция. Те са обвинени, че са част от организирана престъпна група, ръководена от Златомир Иванов – Баретата, подготвила и извършила няколко знакови убийства през последните години. Според обвинението групата се е занимавала и с наркотрафик.

 

Решението на съда подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.