За съжаление, другата страна използва рождения ден на Гоце Делчев за засилване на напрежението. Ние издържахме изпита и показахме как трябва да се отнася една сериозна европейска държава, заяви президентът на РС Македония Стево Пендаровски.

Той оцени, че българо-македонските отношения в последно време се влошават.

Упреци от Скопие: България не спря пристигащите радикално настроени лица

„Имаше известно затишие след приемането на европейската преговорна рамка. Миналото лято влязохме в процес на скрининг. За съжаление, рожденият ден на Гоце Делчев беше използван от другата страна за засилване на напрежението – нещо, което беше абсолютно ненужно. Смятам обаче, че оценката за 4 февруари е еднозначна и от наша страна като държава ние напълно издържахме изпита и показахме как трябва да се държи една сериозна европейска държава, като зачита правата на хората да отдадат почит към великия македонски революционер и същевременно да се изолират всички, които идват с лоши намерения, т.е. идват с намерение да провокират и създават безредици”, каза Пендаровски.

Той заяви, че ситуацията на границата между България и РС Македония в деня на честването е била кристално ясна.

Всички, които искаха да влязат в РС Македония, го направиха. На всички, които влязоха от България в Северна Македония и искаха да отидат на гроба на Гоце Делчев, им беше дадена тази възможност. Онези, които се опитаха да нападнат полицията, разбира се, получиха обвинения и депортация от нашата страна. Всяка европейска държава постъпва по такъв начин. Нека се яви един гражданин на Република България, на когото му е било отказано да влезе в РС Македония да отдаде почит на гроба на Гоце Делчев, с изключение на онези, които създаваха проблеми, за което има видео.”

Пендаровски определи приетата от Народното събрание декларация като документ „за вътрешна политическа употреба в навечерието на изборната кампания”.

„Ние имаме рамка, след договорената европейска рамка имаме нормална рамка, наречена фаза на скрининг, която трябва да приключи до края на ноември тази година. Декларацията на българския парламент в навечерието на техните избори не се различава по нищо от декларациите, които видяхме преди три години и в предишния парламент. Онова, което е важно, е европейската преговорна рамка, одобрена от всички 27 държави-членки на ЕС, включително и от Република България. Това са едностранни декларации, които до този момент нямат подкрепа от никого в Брюксел и, разбира се, няма да получат такава”, заяви президентът на РС Македония.

Пендаровски отново повтори, че според двустранния договор с България и според всички международни норми, правила и разпоредби, гражданите на РСМ трябва да се обърнат тук и да търсят правата си, ако смятат, че са застрашени.


Задържаните на границата с РС Македония българи твърдят, че са бити

„По отношение на това, което правят българите от Македония в Брюксел и в София, това не е нищо ново. Те от самото начало не можаха да разберат, въпреки че ги приех и аз, и други представители на държавата. Според двустранния договор с България и според всички международни норми, според всички международни правила и регламенти, гражданите на РСМ трябва да се обръщат към македонските институции и да търсят своите права, ако смятат, че те са застрашени в РСМ. За съжаление, те тръгнаха по обратния път и мисля, че избраха погрешния път. Това не означава, че ние няма да се погрижим за техните нужди по същия абсолютно идентичен начин, както всеки друг македонски гражданин, но смятам, че напразно си губят времето в разговори с европейските институции, Съда в Страсбург, без преди това да са ни насочили или поискали подкрепа или поне обясниха какъв им е проблемът тук в Скопие”, подчерта Пендаровски.

БГНЕС