Връщането на учениците в клас с тестове предизвика известен хаос сред деца и родители, стигна се и до опашки пред лабораториите. С времето ще бъде създадена необходимата организация по процеса. Това каза в ефира на "Твоят ден" педиатърът д-р Пламен Масларски. 

"Трбява да се премине през по-рестриктивен етап на тестване. След като се види, че няма висока заболеваемост, може да се премине и към по-добър филтър на пропускане. Тестовете обаче не са панацея. Много зависи как се правят, в какъв етап от заболяването", обясни той.

Лек спад в броя на новозаразените с COVID-19

По думите му при симптоми на респираторни заболявания сред децата, родителите би трябвало да не ги пускат на училище. "Единствено чрез тестове може да се различни COVID от сезонния грип. Доскоро мишена на вируса бяха по-възрастните и неимунизирани. Сега възрастта намалява. За щастие при децата заболяването протича много по-леко", каза още педиатърът. 

Д-р Пламен Масларски коментира още, че при 42% от децата заразяването с COVID-19 става в семейството, при 8 % на обществени мероприятия, като едва 3 % се заразяват в училище. 

Кантарджиев: 5-годишното дете с менингит е починало в болница

Относно случая с починалото 5-годишно дете от менингит д-р Масларски обясни, че заболяването протича мълниеносно и е трудно за овладяване. 

"Много хора носят вируса, но не са заболели. Единствената превенция е ваксинация, която започва още от родилния дом. Повод за паника няма, хората трябва да се доверят на властите, като огнището на заразата ще бъде ликвидирана", коементира още той.