/ БГНЕС
Започна празничната служба за Рождество в храм-паметника „Св. Александър Невски“
Негово светейшество българският патриарх Неофит благослови българите за големия християнски празник Рождество Христово - Коледа. Патриаршеският благослов беше отправен на Божествената света литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

В патриаршеската катедрала, отново, както на литургията снощи за Бъдни вечер, беше прочетен откъс от евангелския разказ, който е посветен на рождението Божия син - Исус Христос. На литургията са дошли много вярващи, които искат заедно да съпреживеят и почетат Христовото Рождество.

От амвона в храма Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарх Неофит, произнесе патриаршеското и синодално послание за Рождество Христово. В него се съдържат духовните и нравствените напътствия към Божия български народ.

"Нека показваме християнската любов с делата си - не само в този благословен ден, но и във всички дни от нашия живот! Нека мислите и действията ни постоянно да бъдат насочени към всички онези около нас, които са в нужда или в беда, изоставени или отхвърлени от обществото, страдащи от едно или друго физическо или духовно страдание! Само тогава ще можем истински и достойно да посрещнем Богомладенеца в нашите сърца и с чиста и светла радост да празнуваме този свят празник", се казва в посланието.

Негово светейшество и митрополитите от Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия отбелязват, че сме пред прага на още една година от дългия низ на времето, броени дни преди с нова надежда за бъдещето да се поздравим с Новолетието и отново отбелязваме единственото истински ново събитие в историята на човечеството - Рождеството по плът на Божия Син и наш Господ Исус Христос.

"Божият Син дойде в нашия свят тихо и с божествено смирение, беше посрещнат не с блясък и царствени почести, а с удивлението на витлеемските пастири, които първи се удостоиха да чуят ангелското благовестие: "Днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ" (Лука. 2:11). На това смирение Той ни учи и до днес (вж. Мат. 11:29)", се припомня в рождественското послание.

Патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод отечески поздравяват с Христовото Рождество всички чеда на Светата ни Църква, в пределите на Родината ни и далеч от нея, благопожелавайки крепко здраве, мир и благодат от Господа. "Любовта и милостта на Родилия се днес Богомладенец, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Честито Рождество Христово!", се отправя благослов в патриаршеското и синодално послание.

Християнският свят почита днес един от най-големите църковни празници - Рождество Христово, на който се чества рождението на Божия син - Исус Христос. С Рождество Христово се слага началото на ново летоброене. Създателят на новото летоброене, римският монах Дионисий Малки, изчислява, че Исус Христос се е родил на 754-ата година от основаването на Рим. Затова Рождество Христово се счита за граница във времето и за празник на празниците за християните.

Празничната литургия за Рождество Христово продължава да бъде отслужвана от Негово светейшество патриарх Неофит в катедралата "Св. Александър Невски".

Нека показваме християнската любов с делата си - не само в този благословен ден, но и във всички дни от нашия живот! Нека мислите и действията ни постоянно да бъдат насочени към всички онези около нас, които са в нужда или в беда, изоставени или отхвърлени от обществото, страдащи от едно или друго физическо или духовно страдание! Само тогава ще можем истински и достойно да посрещнем Богомладенеца в нашите сърца и с чиста и светла радост да празнуваме този свят празник. Това се казва в патриаршеското и синодално рождественско послание, прочетено от църковния амвон на Рождество Христово.

Пред прага на още една година от дългия низ на времето, броени дни преди с нова надежда за бъдещето да се поздравим с Новолетието, отново отбелязваме единственото истински ново събитие в историята на човечеството - Рождеството по плът на Божия Син и наш Господ Иисус Христос, посочват патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод на Българската православна църква /БПЦ/ в посланието си за празника.
 

БГНЕСБожият Син дойде в нашия свят тихо и с божествено смирение, беше посрещнат не с блясък и царствени почести, а с удивлението на витлеемските пастири, които първи се удостоиха да чуят ангелското благовестие: "Днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ" (Лука. 2:11). На това смирение Той ни учи и до днес (вж. Мат. 11:29), се казва в рождественското послание.

В него се припомня най-важната Негова заповед към нас, която трябва да спазваме с най-голямо усърдие, защото в нейното съблюдаване постигаме и най-високото богоподражателство, на което сме способни - "Нова заповед ви давам, да любите един другиго; както Aз ви възлюбих, да любите и вие един другиго" (Йоан. 13:34).

В посланието се отбелязва, че тази християнска любов има най-различни изражения, а човешкото страдание и болката са навсякъде около нас, заобикалят ни от всички страни и настоятелно ни призовават към онова състрадание и милосърдие, което пръв ни показа Богочовекът Христос.
 

БГНЕСОтправя се призив "да не се грижим само за собственото си благополучие, но да обърнем взор към човека до нас, към неговото страдание, и като съзрем в него Самия Христос, имайки всякога пред очи дивното Божие милосърдие към нас, да му подражаваме според силите си".

Доброволци раздават храна на нуждаещи се в храм в София (ВИДЕО)

Патриарх Неофит и митрополитите от Св. Синод отечески поздравяват с Христовото Рождество всички чеда на светата ни Църква, в пределите на Родината ни и далеч от нея, благопожелавайки крепко здраве, мир и благодат от Господа. "Любовта и милостта на Родилия се днес Богомладенец, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Честито Рождество Христово!", завършва патриаршеското и синодално послание. Пълният му текст е публикуван на официалната интернет страница на Св. Синод на Българската православна църква - Българска патриаршия.