Парламентът прие окончателно законопроекта за културното наследство
Парламентът прие окончателно законопроекта за културното наследство / снимка: Sofia Photo Agency

Депутатите разрешиха да се извършват религиозни обреди и в религиозен храм, представляващ културна ценност от национално значение, който е единствен за дадено населено място, но при спазване на режимите за опазването му. Това стана с приемането на второ четене на Закона за културното наследство. Остана обаче и текстът, според който при отправено искане от религиозните институции кабинетът или общинските съвети да могат да дават разрешение за това, което според Ахмед Юсеин от ДПС отваря възможност за тълкувания.

 

Ето аргументите на Любен Дилов-син, който е сред вносителите на проекта: „Ако има някаква загриженост в залата, тя изобщо не е за джамиите. Бъдете сигурни в това. Тя е за това колко трудно се опитваме да убедим нашите свещеници в нещо, което отдавна е практика в Западна Европа и в Гърция – храмове, които безспорно са достояние на човечеството, да се ползват малко по-внимателно. Свещи да се палят в специални помещения, създадени отвън, или да се използват абсорбатори или електронни свещи, където го позволяват”.

 

Лютви Местан каза: „Бих искал обаче от името на колегите, с които може би ще направим този компромис, тази редакционна промяна да няма за резултат отново произвол на едни или други власти, били местни или централни, които да откажат консумирането на това право”.

 

Ахмед Юсеин коментира: „Моето притеснение е много силно. До ден днешен, имайки предвид, че имаме такъв храм, който е паметник на културата и колегите, които се изказват тук, знаят, че нашето настояване е, когато влизат в този храм, винаги са чисти, изкъпани. Какво ще се повреди в този храм? До днес тези въпроси не са решени и сега в закона ще узаконим, че този общински съвет може и да не вземе решение.

 

Глоба от 20 000 до 100 000 вече ще грози онези, които търгуват с антики. Депутатите записаха забрана за търговия на антики на едно място с други стоки, които не представляват културна ценност. Новият закон влиза в сила от 10 април тази година.

 

 

До 10 октомври всички колекционери са длъжни да поискат идентификация и регистрация на притежаваните от тях движими археологически културни ценности.