Парламентът прекратява процедурата за съдебен инспектор
Парламентът прекратява процедурата за съдебен инспектор / снимка: БГНЕС, архив

БСП и ДПС са внесли предложение за прекратяване на процедурата за избор на главен съдебен инспектор, съобщи зам.-председателят на Народното събрание (НС) Мая Манолова пред Mediapoll.bg.

Мотивът на управляващите е, че в обществото се създава усещане за предрешен избор заради факта, че Веселина Тенева от Върховния административен съд (ВАС) е единственият кандидат. Тя беше предложена от Манолова и председателя на правната комисия в НС Четин Казак (ДПС).

"Заради краткия срок, многото обществени обвинения, исканията за по-прозрачна процедура и забележката на ЕК решихме да прекратим тази процедура и да стартираме нова, за да няма съмнение, че някой е предрешил кой ще бъде следващият шеф на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС)", обясни зам.-председателят на НС.

Една от причините за този обрат е и искането на ГЕРБ за удължаване на срока за номинациите. Юристите на трите основни партии - БСП, ДПС и ГЕРБ обаче, обясняват неофициално, че подобно искане не може да бъде удовлетворено, тъй като е в разрез с парламентарните правила. Затова в сряда по време на редовното заседание на правната комисия в НС депутатите ще отменят насроченото за 26 февруари изслушване на съдия Тенева и директно ще приемат правила за нова процедура, като срокът за номинации най-вероятно ще бъде един или два месеца.

Междувременно по-рано през деня от ГЕРБ съобщиха, че лидерът им Бойко Борисов се е срещнал с Яне Янев, който му предоставил "уличаващи документи и данни за кандидата за главен съдебен инспектор Веселина Тенева". Вследствие на срещата бившият премиер обяви, че настоява за незабавното й изслушване, "за да бъдат проверени данните от документите, преди гласуването в Народното събрание".

На 27 декември м.г. изтече крайният срок за номинации за кандидати за поста главен инспектор в ИВСС. Мандатът на досегашния главен инспектор Ана Караиванова изтече през януари 2013-а. В края на октомври тя подаде оставка.

На 19 декември депутатите приеха процедурни правила за издигане на кандидатури, представяне и публично оповестяване на документи, изслушване на кандидати и подготовка за избор на главен инспектор в Инспектората към ВСС. Целта на приетите правила е да се гарантира максимална публичност, да има възможност обществеността да се запознае с кандидатите.

Веселина Тенева беше единствената кандидатура за главен инспектор на Инспектората на Висшия съдебен съвет, внесена в срок.