/ Istock
Над 20 кандидат-овчари и 8 деца участват в първия сезон на Академията
В България отвори врати първата Академия за овчари, като събра заедно хора, желаещи да изучат овчарската професия и искат да възстановят забравени традиционни практики, както и да усвоят нови знания при отглеждането на животни според старите български обичаи, съобщиха организаторите.

Всеки от четирите обучителни сезона в Академията за овчари "По Тодорови кошари" предвижда запознаване с историята на автохтонните породи у нас, направа на кошари, пашуване и доене на животните, почистване на пасища и усвояване на традиционни практики в животновъдството.

Над 20 кандидат-овчари и 8 деца участват в първия сезон на Академията и активно се включват в отглеждането на смесено стадо от две автохтонни породи – каракачанска овца и планинската дългокосместа коза.

ЕК добави и българското саламурено сирене като защитен продукт

Инициаторите на Академията предвиждат и практика в опазването на живото национално богатство - автохтонните породи, чиито днешни представители носят белезите на дивите свои предшественици, запазили по естествен път най-ценните им качества и породни характеристики.

Доказано на терен, те не само оцеляват при трудни условия, но и дават необходимото количество истинска и ценна храна за нас хората. Традиционните местни породи домашни животни са част от биоразнообразието и ценен местен генофонд, изтъкват организаторите на Академията.

Автохтонните породи животни в България са редки и изчезващи, а все по-малко са стопаните, които ги отглеждат. Каракачанската овца, която се отглежда по нашите земи от времето на траките, е устойчива към сурови климатични условия, към болести и инфекции и има силен имунитет.  

Заедно с планинската дългокосместа коза, двете автохтонни породи играят важна роля в поддържането на баланса на екосистемите в планинските райони у нас. Съществуването им е белег за  опазването на националните съкровища на генетичното разнообразие, а съхраняването им е заслуга на неколцина, отбелязват организаторите.

И докато кандидатите да станат овчари вече имат възможност да изучат професията, вчера Сидер Седевчев, който повече от 20 години отглежда редки български породи овце и кози в кресненското село Влахи, съобщи, че обмисля протестни действия спрямо решение на Общински съвет (ОбС)-Кресна.

Решението е от 7-ми юли и задължава Сидер Седевчев да премести своите стада, намиращи се в селото. Решението е взето съгласно Наредба за отглеждане на селскостопански животни и в него пише, че стадата трябва да бъдат преместени извън територията на селото в срок до 30 дни, считано от 10 юли.

Седевчев каза, че много хора изразяват недоволството си спрямо решението на Общински съвет-Кресна. "Възможно е да предприемат протестни действия", допълни той. 

Повече от 20 години Сидер, заедно с брат си и съпругата си отглеждат във Влахи стари български породи - каракачанска овца и калоферска коза. Семейството е изградило и образователен център, в който посетителите могат да научат много и интересни факти за едрите хищници, които се срещат в района.

Сидер разказа, че не смята да премести животните си и ще обжалва решението на Общински съвет. Според него няма нито законова, нито морална причина да премести стадата си. 
Екатерина Тотева, БТА