Отслужиха панихида за 16-те жертви край Ямбол
Отслужиха панихида за 16-те жертви край Ямбол / снимки: DarikNews, Юлиана Николова
Отслужиха панихида за 16-те жертви край Ямбол
19934
Отслужиха панихида за 16-те жертви край Ямбол
  • Отслужиха панихида за 16-те жертви край Ямбол

Панихида за загиналите в местността "Бакаджик" 16 души беше отслужена в столичния храм "Света Неделя". В храма се събраха около 100 души, за да се помолят за жертвите в трагичния инцидент.

На панихидата в храм "Света Неделя" присъстваха главният секретар на Светия синод епископ Наум и викарийният епископ на патриарха - Йоан, който предаде съболезнованията на патриарх Максим към близките на загиналите и заяви, че църквата ще се моли за тях. Според повечето от събралите се в църквата, виновник за инцидента е държавата, тъй като позволява такива остарели превозни средства да се движат по пътищата.

Отслужиха панихида за 16те жертви край Ямбол
netinfo

Сред дошлите на панихидата беше и Янка Пенчева - роднина на една от загиналите, която разказа пред Дарик за ужаса.

От политическия елит единствено лидерът на НДСВ Симеон Сакскобурготски присъства на панихидата. Той коментира статистика, според която от 1951 г. насам в пътно-транспортни произшествия смъртта си са намерили около 50 000 души, а във войните през последните години са загинали 26. „Това е нещо, за което трябва всички да се замислим", каза той.

Част от организаторите на събора край Ямбол също дойдоха на панихидата и поднесоха съболезнованията си на семействата на загиналите. Те заявиха, че въпреки трагедията съборът ще продължи да се провежда, но все още не знаят дали мястото ще е същото.

Отслужиха панихида за 16те жертви край Ямбол
netinfo

Катастрофата в местността "Бакаджик" стана около 9.15 часа в четвъртък. 20-годишен автобус "Чавдар", с ямболска регистрация, превозвал пътници до манастира "Св. Александър Невски" за ежегодното честване на Спасовден, изгубил управление най-вероятно заради техническа неизправност. Автобусът се врязал в изкачващите се встрани от пътното платно пешеходци, както и в разположени край пътя сергии. Прегазени са пешеходци и търговци, предимно възрастни хора.