Отпадат протоколите за скъпоструващо лечение на шизофренни психози
Отпадат протоколите за скъпоструващо лечение на шизофренни психози / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Отпадат протоколите за скъпоструващо лечение на шизофренни психози
69858
Отпадат протоколите за скъпоструващо лечение на шизофренни психози
  • Отпадат протоколите за скъпоструващо лечение на шизофренни психози

Хиляди болни от шизофрения, афективни разстройства и епилепсия вече ще си получават скъпоструващите лекарства, които се покриват от Здравната каса, само срещу рецепта. Това ще стане факт от началото на следващия месец, когато протоколите, по които към момента се изписват скъпите лекарства за домашното лечение на тези пациенти, ще отпаднат.

При пациентите, които имат назначена терапия с такива медикаменти и са им издадени протоколи, няма да се налага извънреден преглед при специалист за остатъчния период на валидност на протокола.

Болните от шизофрения, афективни разстройства и епилепсия вече няма да се налага да се разхождат до невролога, после до Здравната каса и накрая до личния лекар, за да отидат в аптеката и да си вземат нужното им лекарство. Отпадането на протоколите ще спести и време и пари, убедена е Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

„Ще спре това разхождане с протоколите, ще спести и финансов ресурс и много разправии по получаване на медикаментите. Няма да ходим по тези мъки, които бяха досега. Защото първоначално тези, които получават някакъв медикамент, отиват при невролога, той ще им издаде талон, с който има казва каква ще бъде терапията, и си отиват при личния лекар, който им издава рецептата”, заяви тя.

„Въпросът сега е колко може да се облекчи достъпът до иновативните лекарства, които ще влизат в България. Колко бързо ще стигат те до пациентите и какъв ще бъде режимът на тяхното отпускане. Но на този етап и тази стъпка е в правилна посока”, коментира още Събева.

От Здравната каса допълват, че са изпратили указания до районните каси за начина, по който ще получат лекарствата си болните, които вече имат издадени протоколи.