Отмениха бедственото положение в Неделино
Отмениха бедственото положение в Неделино / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Кметът на община Неделино Стоян Беширов
60572
Кметът на община Неделино Стоян Беширов
  • Кметът на община Неделино Стоян Беширов

Бедственото положение в община Неделино беше отменено в 10.00 ч. тази сутрин, но напрежението остава. Това съобщи за Дарик кметът Стоян Беширов. Той уточни, че ситуацията се нормализира постепенно, след спирането на валежите късно снощи, когато започна и разчистването на прекъснатите връзки до населените места на общината.

След спирането на валежите, късно снощи е предприета работа по разчистването на прекъснатите връзки до населените места на общината. Кметът изрази уверение, че до обяд те ще бъдат възстановени.

Децата, които не можеха да бъдат извозени с ученически автобус, още снощи са били закарани по домовете си. Само две дечица от с. Върлино са останали да нощуват в Неделино, с разрешение от родителите.

Затруднен остава достъпа до Ангелови колиби и Горен и Долен Върли дол. В града има около седем прекъснати улици, достъпът до които ще бъде възстановен през днешния ден. Сформирана е комисия, която да оцени щетите от пороите.

Затруднено е и движението по републиканския път Неделино - Бял извор, но до края на деня и той ще бъде разчистен, каза кметът Стоян Беширов.

Спокойно е положението и в община Златоград. Вече не вали дъжд, нивото на язовир „Златоград” спада, река Върбица също е спокойна. Язовирът все още прелива около 26 см, но това не е опасно за населението. Днес ще продължи разчистването на свлачищата по пътищата в общината.

След 24 часа проливен дъжд беше обявено бедствено положение в Неделино. Откъснати бяха селата Раевица, Учерума, Тънка бара, Върлино, Козарка, Крайна и Ангелови колиби, Изгрев. Няма пострадали хора. На много места са се активизирали свлачища, а на други - придошлата вода е съборила крайпътни дървета.

В Златоград язовирът започна вчера да прелива. Свикан бе кризисният щаб на общината и имаше готовност за пълна евакуация на жителите при нужда. Бяха евакуирани само производствените предприятия в долната част на река Върбица, като имаше пълна готовност, ако се наложи да се евакуира и населението.