Отложиха делото „мъртви души”  в разградско училище
Отложиха делото „мъртви души” в разградско училище / снимкa: Sofia Photo Agency

Отложиха делото срещу директорката на разградско училище, включила в регистрите 25 деца, които не са посещавали учебното заведение, ръководено от нея. Обвинението срещу Грета Станчева от Професионалната гимназия по облекло “Станка Николица Спасо-Еленина” е за документно престъпление. Подсъдимата не се е явила в съда, защото е в болнични заради пневмония.

 

Осем от учениците "мъртви души" дадоха показания пред Разградския районен съд през февруари, когато делото започна. Част от тях са от села край Разград и са подали заявления да учат в гимназията, но заради липса на средства прекъснали обучението си още в първия месец на учебната 2007/2008 г., което обаче не било отбелязано никъде. Други пък изобщо не били стъпвали в школото. Разпитани бяха и учители в Професионалната гимназия по облекло “Станка Николица Спасо-Еленина”, както и експерти от Регионалния образователен инспекторат.

 

Разследването срещу школската директорка е започнало по сигнал на двама педагози от гимназията. Експерти от образователния инспекторат извършили проверка в учебното заведение, завършила с министерска заповед за последно предупреждение преди уволнение за Грета Станчева.

 

Делото продължава на 1 юни, когато ще бъдат разпитани 17 свидетели.