Ски сезонът в най-големите български курорти ще бъде открит днес и утре. В Пампорово и Боровец сезонът стартира официално в петък, 15 декември, а ден по-късно е официално откриване в най-популярната дестинация за любителите на зимни спортове - Банско.

Натрупаната в последните дни снежна покривка и допълнително произведения изкуствен сняг дават възможност ски зона Пампорово да отвори на 15 декември (петък), като цената на лифт картата за всички възрасти ще бъде на символичната цена от 5 лева. Ски сезонът ще бъде открит с водосвет от министъра на туризма г-жа Зарица Динкова в 15:00 часа на долна станция на новия шестседалков лифт на ски център Малина. Информация за отворените писти и лифтови съоръжения ще бъде публикувана предходния ден в сайта на курорта. Прогнозата за понижаване на температурите в следващите дни предвещава поетапно отваряне на цялата ски зоната за Коледа.

От 16 декември в сила влизат редовните цени на ски услугите за зимен сезон 2023/2024 с цена на дневна лифт карта за ски зона Пампорово 90 лева за възрастен, 72 лева за младеж до 17 години и 54 лева за дете до 11 години. Работи се усилено и по подготовката на ски зона Мечи чал, която ще отвори на 22 декември. Цената на дневната лифт картата за ски зона Мечи чал ще бъде 65 лева за възрастен, 52 лева за младеж и 39 лева за дете до 11 години. Сезонните карти са на цени 1600/1300/1000 лева в различните възрастови групи. Всички закупили лифт карта за ски зона Пампорово ще могат да ползват като бонус ски зоната на Чепеларе, когато последната е отворена, както и ски бусовете между двете зони, сутрин и следобед.

Къде в България да караме ски като в световен курорт?

Най-голямата придобивка тази година в Пампорово – изцяло нов модерен шестседалков лифт, ще направи първия си оборот в петък сутрин, давайки символичен старт на сезона, като превози най-нетърпеливите от Малина до връх Снежанка само за 6 минути. Въжената линия представлява чисто ново съоръжение с капацитет 3000 човека на час.

В полите на Снежанка туристите ще могат да се насладят на историческо събитие за Пампорово - Световната купа по сноуборд на 20 и 21 януари.

Стартът в Боровец също ще бъде на 15 декември. По повод старта на сезона, на 15 и 16 декември целодневните лифт карти за деца до 13 години ще са само 1 лев. Най-малките гости до 7 години, както винаги ползват съоръженията напълно безплатно.

Цената на дневната лифт карта в Боровец ще бъде 90 лева, младежи до 22 г. и хора над 65 г. ще плащат по 70 лв., а за деца между 7 и 13 г. картата струва 55 лева. Сезонната карта с включено нощно каране е на цена от 1700 лв., деца и младежи до 22 г. ще плащат по 1200 лв, а пенсионери над 75 г. - 100 лв.

Най-успешната дама в историята на италианските ски Дебора Компаньони ще открие ски сезона в Банско на 16 декември. Трикратната олимпийска шампионка в алпийските ски идва по покана на концесионера на ски зоната Юлен, като така се спазва 20-годишната традиция легенда в ските да гостува в Банско за откриването на сезона.

До момента от Банско са обявили единствено промоционалните цени на сезонните карти, които могат да се закупят до 15 декември - 1500/1400/800/100 лева в различните възрастови групи.

През този сезон Банско ще бъде домакин и на два старта от Световната купа по алпийски ски. Най-добрите скиори при мъжете ще карат в родния курорт на 10 и 11 февруари, съответно в гигантския слалом и слалома, като българските фенове ще могат да гледат на живо Алберт Попов.

За момента от Витоша ски не са обявили кога ще бъде началото на сезона, но съобщават, че тече подготовка за това и сезонът ще бъде открит веднага щом им подходящо условия за това. 
БГНЕС