Откриха салмонела в еклери, консумирани от натровените деца в Банско
Откриха салмонела в еклери, консумирани от натровените деца в Банско / снимка: Dariknews.bg, Благоевград

Салмонела ентеритидис е окончателната диагноза при децата и преподавателите, хоспитализирани със симптоми на хранително отравяне в разложката болница.

При четири от общо седемте деца, които бяха приети в лечебното заведение, по време на лагер в Банско, резултатите за салмонела са положителни.

Пробите показват, че и двамата ръководители на групата, постъпили за лечение в болницата са заболели. Положителни резултати са отчетени още при четирима души, част от които не са имали оплаквания, а останалите са отказали да бъдат настанени в болница. Директорът на РЗИ-Благоевград д-р Лена Павлова, заяви, че са направени всички необходими изследвания, като част от резултатите се очаква да бъдат готови до дни.

„Взети са секрети от всички деца, които са били на лагера, от всички ръководители, от персонала на хотела и от персонала на сладкарски цех, от който заразените са консумирали еклери”, каза д-р Павлова. Тя подчерта, че взетите проби от работещите в хотела са отрицателни за салмонела. „Все още не са излезли резултатите на персонала на сладкарския цех”, допълни Павлова.

Вероятният причинител на инфекцията са именно еклерите. „От всички храни, които персоналът и ръководството имат ангажимента да остават за 48-часови проби, единствено еклерът е дал положителна реакция за салмонела. Не трябва да забравяме обаче, че децата са посетили село Драглище, където се имали едно нерегламетирано ядене, за което ние нямаме информация. Очакваме да излязат резултатите на персонала на сладкарския цех и разберем точно за какво става въпрос”, обясни д-р Михаил Бащавелов, директор на Областна дирекция по безопасност на храните в Благоевград.

В момента сладкарския цех е затворен, като са дадени предписания за хигиенизиране на обекта.

Санкцията, предвидена за занижената хигиена, започва от 1000 лева. Предвид отрицателните резултати при персонала и храните в хотела, в който бяха децата и преподавателите, той ще бъде отворен за посетители.

Инцидентът стана на 2 август, когато седем малчугани и двама учители бяха приети в разложката болница със стомашно неразположение и фибрилитет. След взетите мерки, състоянието на хоспитализираните бе стабилизирано и те са освободени от лечебното заведение. В рамките на последните два месеца, това е поредният случай на отровени туристи в Банско.

Новини от Благоевград