Отхвърлиха кандидатите ни за евросъдии заради недобра подготовка
Отхвърлиха кандидатите ни за евросъдии заради недобра подготовка / снимка: Sofia Photo Agency
Тримата български кандидати за съдии в Европейския съд по правата на човека в Страсбург са отхвърлени заради недобра професионална и езикова подготовка. Това съобщи в интервю за Дарик радио министърът на правосъдието Миглена Тачева. Новите кандидати ще бъдат изпитвани за юридическите си и езикови знания. До края на октомври министерството ще предложи новите кандидатури.

Тримата български кандидати за евросъдии бяха доскорошният заместник-министър на правосъдието Маргарит Ганев, доц. Момяна Гунева, която е автор на нов Наказателен кодекс, и Снежинка Сапунджиева. В министерството днес е получено писмо от постоянния представител на България в Съвета на Европа Иван Петков, с което се уведомява, че вчера тримата са отхвърлени на основата на доклад на подкомисията по избор на съдии, и се иска България да предложи нови три кандидатури.

Министър Тачева обясни, че мотивите за отказа ще бъдат получени официално в началото на следващата седмица. Тя ще свика обществения съвет от неправителствени организации и съвместно с тях и съдиите ще се изработят правила и процедура за новия избор. Тримата досегашни кандидати няма да участват в новия подбор, а новите кандидати ще бъдат изпитвани за юридическата им и езикова подготовка, уточни Тачева.

Цялото интервю четете тук.