/ Снимка: Дарик, архив
3,8 процента е делът на контрабандата на цигари у нас за първото тримесечие на тази година. Това сочи традиционното изследване, което се представя на всеки три месеца за тази негативна тенденция. Проучването показва спад на контрабандните цигари с 0,6 процента спрямо периода октомври - декември на 2018 година.
 
Изследвани са 20 големи града и още 6 по-малки в периода 15 февруари – 15 март. Най-много контрабанда на цигари се забелязва около границата с Турция в градовете Свиленград с 29% и Димитровград с 13%.
 
Засилена  е контрабандната търговия във Велико Търново, Хасково и Благоевград, а в  Сандански, Габрово, Русе и София – тази тенденция е най-ниска. Експертите отчитат  честа поява на нови марки контрабандни цигари, които бързо заменят старите марки.
 
 

От началото на годината сa задържани 11 тона нарязан тютюн, а за 2018 г. заловеният канабис е 110 тона. Нивото на незаконната търговия с цигари за първото тримесечие на 2019 г. е 3,8%, което е с 2% по-малко спрямо същия период през 2018 г. Усилията ни са за повишаване на доходите и всеки 1 лев ни е важен. Възложил съм и проверка на прокуратурата и МВР за издаването на болнични, които са 1,5 млн. повече от миналата година. Отчита се, че големи групи от хора, взимат болнични, когато реално са здрави. Приканваме и медиците да спрат тази порочна практика.

Публикувахте от Бойко Борисов в Сряда, 3 юли 2019 г.

 Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че се предприемат мерки срещу незаконната търговия  с рязан тютюн и захарни изделия.
 
„Сега имаме съчетание на интереса всички пари да отидат в бюджета. И да се даде максимално възможност на бизнеса да работи на светло, да си плаща данъците“, коментира министър-председателят.
 
От началото на годината е заловен 11 и половина тона рязан тютюн, който се се продавал незаконно. 110 тона канабис са задържани от полицията през миналата година. Вече има задържани 80 души за трафик на хора, съобщи премиерът Борисов.