/ Thinkstock/Getty Images
Площад „Батенберг“ в София ще бъде пешеходна зона днес в участъка от улица „Раковска“ до ул. „Княз Александър Батенберг“, а поводът е тазгодишното издание на „Часът на Земята“. По инициатива на екоорганизацията WWF между 20:30 ч. и 21.30 ч. светлините в над 7000 града по света ще бъдат изгасени.
 
Свържи се с природата!“ е мотото на „Часът на земята“ 2018 г. Идеята на кампанията е да насочи вниманието към възможностите за устойчиво бъдеще, а за 11-годишната си история тя вече има и конкретни резултати. Благодарение на глобалното движение 27 кв. км обезлесена земя в Уганда стават първата гора с името „Часът на Земята“ в света.
 
След подписка, подкрепена от 250 000 руски граждани, руската Дума одобрява поправка в Закона за защита на околната среда и моретата, с която изисква компаниите да поемат по-голяма отговорност за предотвратяване на нефтени разливи. В Аржентина пък води до обявяването на защитена морска зона от 3.4 млн. хектара.
 
България по традиция също отбелязва „Часът на Земята“ като тази година на столичния площад „Батенберг“ ще бъде разположен мобилен пункт за събиране на стара техника. 
 
Точно в 20:30 ч. започва и огнено шоу пред Народния театър.
 

От Българската асоциация за ски в свободен и екстремен стил организират и нощно изкачване на Черни връх.
 
В глобалната кампания ще се включат и други български градове, като в Пловдив например светлините на няколко обществени сгради вече са притъмнени.
 
Поддръжниците на инициативата могат да посетят и международната платформа connect2earth.org, за да споделят какво означава за тях биоразнообразието и природата в местата, където живеят, и да научат повече за природозащитата.
 
А най-малкото, което всеки един от нас може да направи, е да загаси светлините в дома си днес от 20:30 ч. до 21:30 ч.