От ВСС възроптаха срещу промени в Закона за съдебната власт
От ВСС възроптаха срещу промени в Закона за съдебната власт / Sofia Photo Agency, архив

От Висшия съдебен съвет остро възроптаха срещу промените в Закона за съдебната власт, според които членовете на следващия състав на Съвета ще бъдат повишавани автоматично след изтичането на мандата им. Законопроектът обаче изключва на високи позиции да могат да се завърнат магистратите, членове на настоящия състав на ВСС. От там определиха тези промени като дискриминационни.

Членовете на ВСС не се съгласиха току-така да нямат възможност за бонуси след края на мандата си, който изтича към края на годината. След като Министерството на правосъдието се вслуша в предложението на Съвета за връщане по високи позиции, ведомството реши ненадейно до изключи настоящия състав на ВСС от новото правило.

Шефката на Инспектората към ВСС Ана Караиванова и представляващият Съвета Анелия Мингова обясниха, че по този начин изпълнителната власт дискриминира сегашния състав на ръководния орган. Според тях не съществуват пречки сегашните членове да бъдат третирани по идентичен начин с бъдещите.

Името на Ана Караиванова беше замесено и в още едно интересно изказване. Оказа се, че шефката на съдебните инспектори не иска ръководената от нея институция да разглежда процедурите по обезщетяване на жертвите на бавното правораздаване. Преди дни стана ясно, че към инспектората ще бъде създадено специално звено, което ще се занимава с жалбите на потърпевшите от тромавото правосъдие, вместо Европейския съд за правата на човека. Според Караиванова едно такова звено би затруднило много и без това тежката работа на инспектората. Интересно е, че самата тя е участвала в обсъжданията за създаването на новата структура, но едва сега изрази своето възмущение от нея.