/ ВМРО
На 13 август (събота) от 11.30 ч. от ВМРО организират протест пред централния офис на „Лукойл-Нефтохим“ в София на бул. „Тодор Александров“ № 42.

Патриотите ще изразят недоволството си от високите цени на газа, бензина и дизела у нас. Според тях горивата са нереално завишена с 1 лв.

"От месеци слушаме колко вреден за България е евтиният руски газ. Даже станахме свидетели на протести в защита на създадената абсурдна ситуация от кабинета на Кирил Петков и „Продължаваме промяната“ – същият руски газ, който не искаме, да ни се продава в момента на по-високи цени чрез посредник. Никой обаче от бившите управляващи не намери смелост да се изправи срещу една явна и нагла кражба, която „Лукойл“ извършва ежедневно от всяко българско домакинство. Цената на бензина и нафтата са реално с 1 лев по-ниски от настоящите продажни цени по бензиностанциите. „Лукойл“ обаче използва швейцарски посредник за доставката на руския нефт, който взима по 30 долара на барел комисионна. Ето това са парите, които оскъпяват с 1 лев на литър горивата у нас", пишат от ВМРО.

Протестът им е провокиран от действията и бездействията на кабинета Петков. "Ние питаме защо ПП позволиха Русия да печели от българските граждани по 2 милиарда евро повече, отколкото би следвало, ако бяха накарали ръководството на „Лукойл“ да премахне посредника и да продава горивата на пазарен принцип? „Лукойл“ ни ограбват, а „Промяната“ ни залъгва с 25 стотинки на литър от нашите пари, от нашия бюджет. Петков и Василев не застанаха пред ръководството на „Лукойл“ и не казаха – махнете посредника. Махнете тези 2 милиарда, които ни начислявате – това левче на всеки литър".

"Колко още ни крадат при положение, че България извоюва двугодишно отлагане на европейския мораториум за внос на руски нефт, за да могат техните рафинерии да работят с него. Защо „Лукойл“ дори при това положение не продава бензина и дизела на пазарни цени, а ни товари с надценка от посредник". Това ще попитат представителите на ВМРО пред централата на „Лукойл“.

От ВМРО настояват „Лукойл“ да започне да продава на по-ниски цени на българския пазар или българското правителство да оттегли искането си за дерогация на вноса на руски нефт. Още повече, че „Лукойл“ използва и много други нефтени находища извън Русия – като например това в Ирак и може да замени руския нефт с иракски.