От идването на власт на ГЕРБ са заведени 27 дела в Конституционния съд
От идването на власт на ГЕРБ са заведени 27 дела в Конституционния съд / Sofia Photo Agency, архив
От идването на власт на ГЕРБ са заведени 27 дела в Конституционния съд
52858
От идването на власт на ГЕРБ са заведени 27 дела в Конституционния съд
  • От идването на власт на ГЕРБ са заведени 27 дела в Конституционния съд

117 законови текста, приети от началото на мандата на това Народно събрание, са обявени за противоконституционни. Това обяви в интервю за Дарик юристът от левицата Любен Корнезов. Той уточни, че от идването на власт на ГЕРБ са заведени 27 дела в Конституционния съд, което било доказателство, че управляващите газят основния закон.

Корнезов, който е заместник-председател на правната парламентарна комисия, разкритикува сериозно и спорния Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. Все още обаче юристът не може да бъде категоричен дали сред окончателното гласуване на закона негови разпоредби също ще бъдат атакувани пред КС.

„Този миш-маш, който са направили в този закон, и най-добрият съда като в лабиринт ще бъде и няма да може да стигне до целта отнемане на действително незаконно имущество", добави Корнезов.

Понеже говорихме, че законът има добра идея, лошо изпълнение. Некадърност ли е това от страна на юридическия екип на мнозинството или някой от Брюксел ни казва нещо, или пък ние грешно го четем?

„Вие грешно ми задавате въпроса. Къде е юридическият екип на ГЕРБ. Аз не го виждам. Има хора с дипломи, но екипи няма. И това не е за първи път. Последното дело, което спечелихме, беше комисията „Яне Янев" - цяла комисия, създадена във връзка с помилванията. И президентът, и Конституционният съд за първи път отмени цяла комисия като противоконституционна и сега като дойде, отново иска да я вкара. Аз ще предложа следното, Яне Янев да плати всички разходи на тази комисия, която той създаде и на която бе председател, и като плати всички разходи и ги върне на държавата, тогава трябва да мислим дали да създаваме или няма да създаваме. Така че Янев да ги даде от джоба си, не от партията си. Ако ме чува, да си приготвя парите или да отива да ги изтегля от банката".