/ IStock
Наказание от 9 години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим наложи Специализираният наказателен съд на ръководителя на организирана престъпна група за държане и разпространение на наркотици С.Ж., действала на територията на курорта Слънчев бряг и Бургас. Това съобщават от прокуратурата.

5-годишно ефективно наказание и 7000 лв. глоба получи участникът в групата Д.Д.

През януари и март 2021 г. останалите шестима участници в групата признаха вината си и постигнаха споразумения с прокуратурата за решаване на делото. След одобрение на Специализирания наказателен съд петима от тях получиха ефективни наказания, а един – 3 години „лишаване от свобода“ с пет-годишен изпитателен срок и пробационна мярка „задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от 3 години.

Оставиха в ареста наркопласьор от Кюстендилско

Разследването установи, че от февруари 2018 г. до неутрализирането на групата на 27.11.2018 г., участниците в престъпното сдружение са държали и разпространявали различни видове наркотици по Южното Черноморие. При задържането им у тях са намерени и иззети канабис, кокаин и метамфетамини, както и други преки доказателства за престъпната им дейност.

Част от членовете на групата са осъждани за разпространение на наркотични вещества. Сред тях има членове на фенклуба на ПФК „Левски“ в Бургас, уточняват от прокуратурата.

Присъдата на Специализирания наказателен съд не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативния специализиран наказателен съд.