Осъдиха на 10 години Марио Николов, оправдаха Людмил Стойков
Осъдиха на 10 години Марио Николов, оправдаха Людмил Стойков / Sofia Photo Agency
Осъдиха на 10 години Марио Николов, оправдаха Людмил Стойков
27506
Осъдиха на 10 години Марио Николов, оправдаха Людмил Стойков
  • Осъдиха на 10 години Марио Николов, оправдаха Людмил Стойков

Бизнесменът Людмил Стойков беше оправдан от Софийския градски съд, а другият основен обвиняем по мегаделото за източването на програма САПАРД, Марио Николов, беше признат за виновен и получи 10 години лишаване от свобода от първоинстанционния съд. Останалите петима подсъдими по делото получиха общо 32 години лишаване от свобода.

Осъдените ще трябва  да платят и по 30 000 лева глоба. След произнасянето на оправдателната присъда, единственият признат за невинен Людмил Стойков отрече за съществуването на престъпна група Николов - Стойков:

„Такава никога не е съществувала. Вие виждате, че дори и при най-малкото нещо, ако имаше срещу мен, щях и аз да понеса може би по-тежка присъда. Виждате какъв обществен натиск има - колко пъти съм пожелал да съдействам, дори исках да застана и на детектор на лъжата и сега пак го потвърждавам. Ако някой мисли, че съм оправдан неправомерно, мога и утре да застана пак на детектор на лъжата".

Марио Николов, който ще трябва да излежи присъдата си при първоначален строг режим, не бе открит за коментар. Срещу него тече и още едно дело - за документни измами и злоупотреби и източване на европари. По него обаче Стойков не е сред подсъдимите.

Съгласно обвинението Стойков и Николов са участвали в престъпна схема за внос на стари машини за месопреработка от чужбина като в последствие са били декларирани като нови, а срещу тях са били получавани пари по програма САПАРД. Дълго време се смяташе, че  доказателствата по делото не са достатъчно безапелационни, за да бъдат предпоставка за произнасянето на тежки осъдителни присъди. Съществуваше и вероятност делото да бъде преместено за разглеждане в Германия по идея на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Настоящето решение подлежи на обжалване на втора инстанция пред Софийския апелативен съд.

Осъдиха на 10 години Марио Николов оправдаха Людмил Стойков
netinfo