/ Istock
Банда, съставена от българин и четирима албанци, беше призната за виновна от английски съд след дълъг процес за внасяне на кокаин от Латинска Америка на стойност около 200 милиона паунда в Обединеното кралство, съобщи Би Би Си.

Членовете на бандата бяха заловени през февруари 2021 г., предаде БНР. Процесът приключи след повече от три години в петък, но произнасянето на дължината на присъдите бе отложено за 11 ноември. Българинът Петко Жутев и албанците Гергий Дико и Бруно Куци се признаха за виновни за контрабанда на пратката, докато другите двама албанци Ерик Муци и Олси Ебея бяха признати за виновни за участието си.

От полицията заявиха за Би Би Си, че този случай е класически пример за престъпници със скрит мотив, завладяващи добре управляван бизнес, който вече е установен във вноса и износа на продукция и е по-малко вероятно да предизвика подозрения. 

Всичко е станало през компанията Agro Food Ltd, след като през декември 2020 г. е сменен собственикът и за неин директор е назначен Петко Жутев. 41 палета с банани пристигат на пристанището в Портсмут с товарен кораб от Колумбия и след това са транспортирани до склад на компанията в Северен Лондон. 

Полицията и разузнаването обаче вече са знаели за съдържанието на пратката, в която са открити 2330 блокчета от по 1 килограм кокаин. Лично Жутев се е подписал за получаването на пратката на шофьорите на камионите, които са били полицаи под прикритие, след което са извършени и арестите. При претърсване на склада са били открити най-различни кашони със стока, мобилни телефони, празни куфари и зареден черен турски револвер марка Ozkursan. За Петко Жутев се посочва изрично, че той е бил твърдо решен да се занимава с контрабанда на кокаин в Обединеното кралство и е дошъл точно с тази цел на Острова.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БНР