Освободиха един от задържаните привърженици на „Атака” в Пловдив
Освободиха един от задържаните привърженици на „Атака” в Пловдив / снимкa: Sofia Photo Agency

Полицията освободи един от четиримата задържаните привърженици на „Атака” вчера в Пловдив. Освободеният се казва Радослав Чакъров.

Той е на 21-години, работи и е студент по Международни отношения в Пловдивския университет. След като излезе от сградата на пловдивското Второ полицейско управление той бе посрещнат от събралите се там привърженици на „Атака”, които са близо 100. С тях е и лидерът на партията Волен Сидеров.

Студентът разказа, че нощта в ареста е преминала нормално без прояви на насилие и тормоз от страна на служителите на реда, но се чествал притеснен от случилото се. Младежът още не е наясно дали вече са му повдигнати някакви обвинения.

15-годишно момче, жена и трима мъже, на възраст между 26 и 62 години бяха задържани вчера в Пловдив по време на тържествата по случай Деня на Съединението. По-късно непълнолетният бе освободен, а останалите четирима бяха оставени в ареста за 24 часа. Според полицията, задържаните са носели плакати с елементи на свастики и знаци, уронващи престижа на представители на държавната власт.

Волен Сидеров определи случилото се като управленски произвол. След като на евродепутата от „Атака” Десислав Чуколов бе отказано да присъства на разпита на задържаните, той коментира, че полицията в Пловдив не познава закона и това, че евродепутатите имат право на достъп във всяко РПУ на територията на Европа. Той предупреди, че ще сезира за случая европейските институции. Според „Атака”, същите плакати, за които полицията смята, че съдържат елементи на свастики и знаци, уронващи престижа на представители на държавната власт, са били разпространени публично и в Европа, без да е имало подобни действия от страна на властите.