Остри реакции за връщането на Али Алиев начело на парк „Българка
Остри реакции за връщането на Али Алиев начело на парк „Българка / DarikNews.bg, архив

Директорът на природен парк "Българка" в Габрово Мая Радева е уволнена, защото "нямала качества и умения да ръководи парка". Заповедта й е била връчена от представители на Агенцията по горите. На нейно място е назначен Али Алиев, лидер на ДПС в Севлиево. Доскоро той бе неин заместник и бе назначен от Агенцията по горите за временно изпълняващ длъжността, докато Радева беше в болнични след катастрофа в края на януари.

Радева се върна на 10 май на работа, но още тогава заяви, че очаква да бъде уволнена за несправяне с работата. Мая Радева е назначена за шеф на парка след конкурс преди 11 години. Той привлича евросредства и работи по природозащитни проекти за над 10 млн. лв.

"Знаех, че така ще стане. Опитах се по всякакъв начин да предупредя Агенцията за случващото се в парка, докато бях в болнични. На 22 май изпратих две докладни. Предупредих, че само за 3 месеца Алиев е изхарчил значителна част от издръжката. Задълженията към изпълнители по проектите наближават 1 млн. лв. , вече има сигнали, че те ще съдят парка. А през януари имаше 200 000 лв., възстановени по европейски
проекти. Те не само, че са похарчени, но се трупат и дългове ", обяснява Мая Радева.

Алиев има фирма за транспорт и дърводобив, което е нарушение на Закона за администрацията. Той все още не я е закрил, въпреки конфликта на интереси. Фирмата
му ЕТ "Бара Али Алиев" е в списъка на длъжниците с неуредени публични задължения
в размер на 32 851 лв., съобщават от НАП.

По време на тройната коалиция той бе уволнен от длъжността зам.-директор на горското стопанство в Севлиево заради незаконна сеч, стигна се и до съд. Мая Радева отива на борсата, но обещава да разкрие "истинското лице на ДПС и на Али Алиев."

Социалистите реагираха остро на новината за връщането на Али Алиев начело на парк "Българка".

Тази сутрин от червената централа в Габрово разпространиха декларация, с която се противопоставят на назначението.

"Във връзка с повторното назначаване на Али Алиев за временно изпълняващ длъжността директор на Природен парк "Българка" Изпълнителното бюро на БСП -Габрово, декларира следното: „Считаме, че повторното назначение на Али Алиев е не само неуместно, а и повече от скандално. След като само преди два месеца назначението му предизвика поредица от протести в община Габрово, Али Алиев отново заема поста директор, без да притежава необходимите качества за това. В момент, в който пред парка стои предизвикателството да се приеме план за управление за следващите 10 години и успешното реализиране на европейски проекти, е повече от наложително на този пост да бъде назначен компетентен и авторитетен директор, след провеждането на честен и прозрачен конкурс".

Изпълнителното бюро на БСП -Габрово се разграничава и противопоставя на направеното назначение и се надява на своевременна реакция.

Областният управител на Габрово Николай Григоров на пресконференция поиска да се обяви конкурс за длъжността директор на парк „Българка". Той разкритикува управлението на защитената територия.

Според него планът за управлението на парка през следващите 10 години не е съобразен със заложеното в Областната стратегия и общинските планове за развитие. В изготвянето на документа Григоров съзря явен конфликт на интереси и заяви, че той може да застраши реализацията на проекта тунел под връх „Шипка".

Планът за развитие на парк „Българка" е изготвен в периода, в който Мая Радева бе директор.

Други новини от Габрово