Остава нерешен въпросът за бюджетно здравеопазване
Остава нерешен въпросът за бюджетно здравеопазване / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Д-р Николай Болтаджиев, член на Сдружението за развитие на българското здравеопазване
30684
Д-р Николай Болтаджиев, член на Сдружението за развитие на българското здравеопазване
Д-р Динчо Генев, директор на общинската болница в Харманли.
  • Д-р Николай Болтаджиев, член на Сдружението за развитие на българското здравеопазване
  • Д-р Динчо Генев, директор на общинската болница в Харманли.

Запазват се делегираните бюджети за болниците, а здравната карта от времето на предишното правителство продължава да се реализира - това стана ясно след среща между премиера Бойко Борисов и представители на националните пациентски организации на общинските болници.

Неясен обаче остава проблемът дали ще се премине към бюджетно здравеопазване или ще остане заплащането на извършена дейност, обясни д-р Николай Болтаджиев, член на Сдружението за развитие на българското здравеопазване. „Ако минем на бюджетно здравеопазване, тогава касата се явява излишна, даже и опасна. Т.е. тя е пречка на пациента да влезе в системата. Тогава е логично, където има бюджетно здравеопазване, няма здравна каса. И до тук и този въпрос е отворен - какво ще се прави като политика след като се налага в бюджета", заяви той.

Във връзка с преструктурирането на болниците по време на срещата е постигнат консенсус, обясни д-р Динчо Генев, директор на общинската болница в Харманли. „Ще се разгледа кои болници спазват някаква финансова дисциплина и съответно кои болници в момента изкачват най-мощно т.нар. обществен ресурс за здравеопазване. Защото, това, което поискахме от д-р Нешева (бел.ред. д-р Нели Нешева, шеф на здравната каса), да представи кои болници харчат най-много средства и за какво", каза той „Нека се прецизира, да не се говори в общ план, че болниците правят фалшиви хоспитализации, а да се види, че много от болниците работят и се мъчат да се съберат в някакъв финансов бюджет, а съответно други болници харчат безотговорно, но тях никой не ги контролира", коментира още д-р Генев.

По време на срещата премиерът е поел лични ангажименти за решаване на проблеми, свързани с фонда за трансплантациите и с диализните центрове.