Осман Октай: Путин сменя кукловодите във властта в България
Осман Октай: Путин сменя кукловодите във властта в България / снимка: БГНЕС, архив

Заради напрежението между Русия и Запада около събитията в Украйна предстои цялостно пренареждане на българския политически живот под диктовката на руския президент Владимир Путин. Това прогнозира бившият депутат и един от основателите на ДПС Осман Октай в предаването „Тази неделя" по bTV.

Той припомни посещенията на заместник държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд и генералния секретар на НАТО Андерс фог Расмусен и отбеляза стратегическата важност на България за евроатлантическото пространство на фона на украинската криза.

„България ще изиграе много важна логистика в напрежението, НАТО ще има нужда от стабилност, а Путин ще търси начин да дестабилизира държавите в околността", посочи той.

По думите на Осман Октай, всички вече осветени бивши агенти на Държавна сигурност и близки до Москва ще бъдат избутани на заден план. „Кукловодите ще ги размести Путин и ще сложи на тяхно място секретни фигури от второ трето ниво, има такива клубове, които вече действат в София", посочи Октай, но не пожела да разкрие подробности около тази своя теза.

Бившият депутат от ДПС се изказа силно скептично към номинацията на Делян Пеевски за евродепутат и подкрепата за него от страна на 26 областни структури на партията. „По мое време е имало случаи структура да не номинира самия Доган. В момента е толкова фалшиво реденето на листите, че 28 организации номинират човек, когото не познават", посочи той.

Според Осман Октай този вътрешен модел на функциониране на ДПС ще отблъсне много от интелектуалците мюсюлмани, които ще се въздържат от участие в евровота на 25 май. „Няма да има кой да мобилизира хората да отидат до урните. ДПС няма да вземе повече от 250 000 гласа, защото няма да има мотивация за тарторите, които организират гласовете по места. Не парите, а зависимостите са важни, а в тези избори няма особен вътрешнополитически залог", обясни още Осман Октай.