Още през 2003 г. се знаело, че сградата на Алабин 29 е пред рухване
Още през 2003 г. се знаело, че сградата на Алабин 29 е пред рухване / netinfo
Три години преди инцидента с рухването на сградата на ул. „Алабин” 29 , при който загинаха две млади момичета е било ясно, че зданието е пред срутване. Непосредствено преди трагедията състоянието на сградата е можело да се квалифицира като аварийно. Това са изводите от общинската проверка за причините, довели до инцидента от 19 септември миналата година. „На тази сграда й е помогнато да падне”, каза за Дарик главния архитект Петър Диков.

Общинската проверка показва, че като основни причини може да се определят безстопанствеността и липсата на поддръжка на сградата от собствениците й, както и липсата на контрол и адекватни действия от администрацията на район „Средец”, след констатациите, че има опасност от срутване. Още през 2003 г. проверка на Националния институт за паметници на културата е открила мокри стени, мухъл, паднала мазилка, отлепена таванска плоча, рушащи се тухли, фуга по цялото продължение на сградите на „Алабин” 29 и „Леге” 1, много сериозна корозия на металната конструкция и др. От института препоръчали на районния кмет тогава да вземе мерки.

Въпреки заповедта от кметството до собствениците на сградата да я ремонтират, това не се случва, а районният управник не е изпълнил последващ контрол, пише още в изводите от общинската проверка. В документа се препоръчват дисциплинарни наказания за длъжностните лица, които не са изпълнили задълженията си. „Виновни са всички, но за съжаление, когато всички са виновни – няма виновен”, каза главният архитект.

Кметът на София Бойко Борисов каза, че са съборени над 40 опасни сгради, а за над 400 са направени предписания. „За съжаление обаче след инцидента на „Алабин”, допълни той.