/ БГНЕС
Още няколко дни ще горят балите със слама, които пламнаха снощи край ТЕЦ-Сливен. Това съобщи пред журналисти тази сутрин комисар Владимир Демирев, директор на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Пожар бушува в района на ТЕЦ-Сливен (ВИДЕО)
 
Сигналът за пожара в Топлофикация-Сливен е бил получен 20.20 часа снощи. Балите са се използвали за гориво на една от пещите. Те са били складирани на площ от около 15 декара. В 20.30 минути е бил получен сигнал, че горят отпадъци и сухи треви в складове на предприятията ЗММ и Динамо, които също са в индустриалната зона на града. Там са горели стари метални части, опаковки, текстолитови плоскости, покривно покритие и обзавеждане. Изгорели са също около 11 декара отпадъци и сухи треви.
 
Целият състав на сливенската пожарна се е включил в гасенето на пожарите, като са получили помощ от Нова Загора, както и от Районната служба в Ямбол.

Пожарникари цяла нощ се борят с огнена стихия в Сливен
 
Пожарът в района на двата завода е напълно овладян, каза Демирев. Балите със слама в ТЕЦ-Сливен обаче ще горят още поне няколко дни. Сламата трябва да бъде разпръсната или засипана с пясък и пръст.
 
ТЕЦ-Сливен работи, няма пострадали хора, пожарът е ограничен, съобщи директорът на "Топлофикация" Кънчо Танев. По думите му, ангажирана е била техника за овладяване на пожара, а персоналът се е справил много добре със ситуацията. Ще се изясняват щетите, ще има и вътрешно разследване на причините за пожара.

Вятърът събори фасадата на мол в Благоевград (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Според комисар Демирев, не става дума за умишлен палеж. Той посочи, че при силен вятър е възможно да се получат искри от проводниците на електрическата мрежа, които възпламеняват сухи треви или други горими материали.
 
През изминалото денонощие в Сливенско са били гасени 22 пожара, което е своеобразен пик за цялото лято.
БТА