/ iStock/Getty Images
Четирима служители на Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) във Враца, контактни с техен заразен колега, са дали положителни резултати за наличие на коронавирус, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Други двама изследвани от семейството на 45-годишния служител на РЗОК-Враца също са дали положителни проби за COVID-19.

Мъжът бе установен като заразен с коронавирус на 24 юни, когато е постъпил за лечение с пневмония в Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични и белодробни заболявания във Враца, припомнят в съобщението на РЗИ.

РЗОК-Враца е под карантина заради служител с COVID-19

Всички установени досега с положителни резултати контактни със служителя са в добро състояние, изолирани в домашна обстановка и под лекарско наблюдение.

Общо 52 служители и близки са имали контакт с него, като за 20 от тях са получили отрицателни резултати за зараза от PCR-тестовете.

Въпреки това служителите на здравната каса са поставени под карантина, а достъпът до сградата забранен за същия срок както за договорни партньори и пациенти.

В сградата е извършена специална дезинфекция, уточняват от здравната инспекция.

105 нови случая на Covid-19 и четирима починали за 24 часа

Заради особения характер на дейността на РЗОК от 29 юни (понеделник) в сградата на РЗИ-Враца, намираща се на улица "Черни Дрин", номер 2, се открива изнесено бюро на здравната каса. Работата с потребители в него ще се извършва от служители от офисите на РЗОК-Враца в други общини, които не са имали контакти със заразения служител.

Днес в Националната информационна система е подадена информация и за седми случай на заразен с коронавирус в област Враца. Това е мъж на 45 години от Козлодуй, който е на домашно лечение, допълват от РЗИ-Враца. Установени контактни, които са само от близката семейна среда- общо шестима, се уточнява в съобщението.
БТА