Орешарски: Не можем да си позволим да се поддадем на натиска на учителите
Орешарски: Не можем да си позволим да се поддадем на натиска на учителите / netinfo

Правителството не може да си позволи да се поддаде на мащабния натиск от страна на протестиращите учители. Това каза финансовият министър Пламен Орешарски по време на провеждащите се в парламента дебати по внесения от опозицията вот на недоверие на правителството.

Финансовият министър заяви, че самата мисъл за двойно увеличение на заплати в публичния сектор е в състояние да внесе очаквания за нестабилност у нас.

„Действията на правителството се следят много внимателно от Европейската комисия, Международния валутен фонд, рейтингови агенции и потенциални инвеститори. Всички те разчитат да не се поддадем на емоции и да продължим благоразумната икономическа и фискална политика”, каза още Пламен Орешарски. Той допълни, че отключването на спиралата заплати-цени никога не е създавало богатство за нацията.

„Симпатизирам на всички учители, но не приемам ултимативния тон на техните представители”, каза още министър Орешарски.

По рано лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че това е най-масовата стачка през последните години в България. Децата не ходят на училище цял месец, което не се е случвало и в най-трудните времена в страната, каза Костов, който попита дали някой от мнозинството ще подкрепи да се намалят заплатите на учителите, както е заплашил премиерът. Дебатите продължават.