Орешарски: Имам ясен план. Но трябва да спре конфронтацията
Орешарски: Имам ясен план. Но трябва да спре конфронтацията / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Премиерът Пламен Орешарски не се чувства зависим от никого и в същото време той и кабинетът са зависими от необходимата парламентарна подкрепа. Това казва министър-председателят пред „24 часа". „Ако можете да ми подскажете как да стана напълно независим в парламентарната ни република, ще ви бъда благодарен", допълва той.

Всички искаме нормализиране на държавата, по-високи доходи, по-добър стандарт на живот, подчертава министър-председателят. Според него след управлението от последните години тези искания звучат още по-актуално. „Когато приех предизвикателството да оглавя едно по същество програмно правителство, си давах сметка за разминаванията в очакванията на хората и реалните възможности. Тенденциите в икономиката не се обръщат лесно - необходимо е време", коментира той.

Орешарски напомня, че оставката му е поискана два дни след поемането на поста. „Искат я и сега. Защото не се одобриха едно-две назначения, които веднага бяха коригирани... Дали това не е само поводът", пита се министър-председателят.

Той изтъква, че ако е търсил личен комфорт, не би се захванал. „Мога да съдействам да се променят много неща в регулациите на икономическите процеси, да се подобри бизнес климатът, да се въведат демократични стандарти в управлението, да се смекчи конфронтацията в нашето общество, която все повече го дезинтегрира и заплашва самите му устои", казва още Орешарски.

За определен брой месеци могат да се свършат много неща, смята премиерът. Планът за действие до края на годината вече бе одобрен от парламента. „Към него може да добавим редица подобрения в нормативната рамка на условията за правене на бизнес, възстановяване на конкурентната среда и по-ефективна защита на потребителите", казва той.

Добрият премиер е този, който не се натрапва, смята Орешарски. „Като съдия на футболен мач - ако той е в центъра на събитията, значи нещо не е в ред. Вероятно е твърде рано за характеристики на настоящия премиер, пък и не е редно аз да ги правя. Бих изпаднал в "конфликт на интереси", обяснява министър-председателят.