Опозицията протестира срещу новите правила в парламента
Опозицията протестира срещу новите правила в парламента / снимка: Sofia Photo Agency

Протести срещу новите правила за достъп на журналисти в парламента изразиха всички представители на опозицията и на ДПС по време на председателския съвет. Според промените, всички представители на медиите в народното събрание имат достъп само до десния кулоар и нямат право да влизат в депутатското кафене.

Да се върне предишният модел на преструктуриране на парламентарното пространство и да отпаднат ограниченията за журналистите, поискаха лидерът на Атака Волен Сидеров и Яне Янев от ОДС.

Ако до края на деня това не се случи, Янев ще внесе в дневния ред предложение за поименно гласуване на новите промени. По думите му председателят на българския парламент е превишил правомощията си и никъде в правилника на Народноот събрание няма текстове, които да му даавт правото да прави преустройства лично в парламента. Лидерът на парламентарната група на ОДС Йордан Бакалов отбеляза, че номерата на ЕГН, изписани върху пропуските на журналистите, са в нарушение на Закона за защита на личните данни. От ДПС открито признаха, че съсредоточаването на всички медии в техния колуар ще пречи на работата им.

Заместник-председателите на парламента Юнал Лютфи и Любен Корнезов признаха, че парламентарните групи не са били информирани за промените. Те обещаха, че ще се търси благоприятно решение на проблема на следващото заседание на Председателския съвет.

Самият парламентарен председател Георги Пирински коментира, че стремежът му е бил да създаде спокойна, работеща обстановка за депутатите, и във всички парламенти са налице подобни обособени пресгалерии.

Според него досега в Народното събрание е имало безконтролен достъп на журналисти. Броят им от хиляда е редуциран на сто в момента. Пирински обаче призна, че върху пропускателните карти на репортерите трябва да бъде изписано само тяхното име, не и ЕГН. Ако е допуснато разминаване със закона, то трябва да се поправи.