Опозицията иска оттегляне на Закона за концесиите
Опозицията иска оттегляне на Закона за концесиите / cнимкa: Sofia Photo Agency

Опозицията в парламента настоя правителството да оттегли законопроекта за промени в Закона за концесиите, защото е корупционен и дава възможност за едностранно прекратяване на концесионен договор от държавата.

Реакцията на десницата дойде след като в пленарната зала не се явиха ресорните министри за обсъждане на първо четене на поправките. Това отложи дискусията. От ОДС бяха категорични, че с измененията се отварят врати за корупционни практики, удължава се срока за отдаване на концесия на плажовете до 20 години, дава се възможност без конкурс да се удължи концесионен договор, дава се зелена светлина за строеж върху островите.

Според Любен Дилов-син интерес от законопроекта имали от ДПС, и по-конкретно, депутатът Камен Костадинов. Самият Костадинов изумен отбеляза пред журналисти, че дори не е чел поправките.

Ремзи Осман от ДПС, който е председател на Комисията по местно самоуправление и регионално развитие каза, че е съгласен само с един текст – този, който дава възможност, ако концесионен договор изтича в средата на годината, да бъде удължен до края й. По думите му този законопроект противоречи на Закона за нормативните актове, защото с промени в Закона за концесиите, се изменял Закона за Черноморското крайбрежие. Премиерът да отговори кой му е поднесъл за подпис този законопроект, настояха още от ОДС.

Законопроектът е изготвен от експерти, ако Народното събрание вижда някакви нередности в диалог с депутатите ще се отстранят всякакви пропуски, категоричен беше Сергей Станишев по време на парламентарния контрол. Има концесии, които изтичат в средата на лятото, не бива да се създава хаос в разгара на туристическия сезон, добави той.