Скандал в парламента заради отсъствието на премиерът Кирил Петков в петъчни блиц контрол. Още в началото на заседанието депутатите от опозицията възнегодуваха срещу липсата на министър-председателят. В залата дойдоха единствено вицепремиерите Корнелия Нинова и Гроздан Караджов. Заради неотложни ангажименти, няма да участват и вицепремиерите Асен Василев, Борислав Сандов и Калина Константинова.

Нинова и Караджов
БГНЕС


"Може би премиерът смята, че днес е професионалния му празник, тъй като е деня на шегата и лъжата и има право да празнува. Но, щяхме да го отпразнуваме заедно", заяви Йордан Цонев от ДПС.

Напрежението се покачи, след като снимка на Петков бе публикувана от участници в протеста на полицаите, които тази сутрин започнаха изграждането на палатки пред Министерството на финансите. От фотографията стана ясно, че те са разговаряли с премиера тази сутрин.

Нинова: 4 млрд. даде правителството за 3 месеца на хората и бизнеса за преодоляване на инфлацията

От "Възраждане заявиха малко по-късно, че през търсачката на Google са видели как "Петков се разхожда безцелно по улиците на София". "Освен ако разходката му не е по някаква неотложност, молим да проверите дали все пак не е тръгнал към Народното събрание да отговори на въпросите ни", обърнаха се от партията към председателстващия заседанието. "Ако е тръгнал към нас, ще го посрещнем", отговори им Атанас Атанасов, зам.-председател на парламента.

От ДПС също излязоха с подобен апел. "Има снимки на Петков от граждани. Свържете се с него, да не се крие като мишка в МС. Ако е мъж да дойде да отговаря тук, защото стига се е крил. Вчера чухме, че явно е прекалил с нещо", апелира Хамид Хамид. "Или извикайте Лена Бориславова, тя бездруго винаги говори вместо Кирил Петков. Да дойде тук, защото явно тя е премиер на България, а не марионетката Петков", апелира по-късно той.

Изненадващо малко след 10:30 председателят на НС обяви, че се е свързал с Петков, който по думите му не е в София. "Той е на българо-турската граница", информира Никола Минчев.

Костадин Костадинов от "Възраждане" напомни, че от неговата парламентарна група още в началото на седмицата се внесли предложение за изслушване на министър-председателя за задържания български кораб на пристанището в Мариупол и в сряда са получили уверението, че ще им отговори в рамките на блиц-контрола в петък.

Председателят на НС Никола Минчев обеща на депутатите следващата седмица да насрочи нарочно заседание, в което премиерът да отговаря на депутатските питания. ГЕРБ-СДС, "Възраждане" и ДПС обаче настояха целият блиц контрол да отпадне днес и да вместо това да се проведе следващия петък в присъствието на всички членове на МС, както изисква парламентарният правилник.

"Какъв ще е този контрол на части? Ние сме се подготвили с въпроси за други хора. Ние имаме интерес да питаме премиерът Кирил Петков", заяви Тома Биков от ГЕРБ-СДС. Според него Кирил Петков е искал да уплаши ГЕРБ с ареста на Борисов, но се е уплашил самият той.

"Каква трагедия се разиграва, при положение, че четири години никой не можеше да докара вашия премиер Бойко Борисов тук, за да отговаря на каквито и да е въпроси", репликира Борислав Гуцанов от БСП.