Опасните студове продължават, отделни райони остават под снежна блокада (ВИДЕО)
92015
Опасните студове продължават, отделни райони остават под снежна блокада (ВИДЕО)
  • Опасните студове продължават, отделни райони остават под снежна блокада (ВИДЕО)

С предупреждение за опасно студено време за цяла България започва новата седмица. На 9 януари във всички области на страната е обявен жълт код за опасно ниски температури.

Минималните температури ще са между минус 12 и минус 17 градуса. Максималните стойности също няма да прехвърлят нулата - между минус 13 и минус 8 градуса.

От вторник започват нови валежи от сняг

Изцяло затворени за движение са всички пътища в областите Силистра, Шумен, Разград и Добрич. Усложнена заради навяванията е и обстановката в Монтана. Освен ниските температури там проблеми създават и навяванията, каза регионалният министър в оставка Лиляна Павлова.

През изминалото денонощие населените места без ток са намалели наполовина и към момента 11 села са без електрозахранване. Електричество няма в едно село в Шумен и десет в Силистра.

През днешния ден основен приоритет ще бъде подпомагането на енергоразпределителните дружества за възстановяване на захранването.

Опасните студове продължават отделни райони остават под снежна блокада (ВИДЕО)
netinfo

Военна техника разчиства пътищата в област Добрич

Вече са отворени пътищата между Добрич и Варна през Балчик и през Аксаковска панорама. Повечето пътища в Добричка област обаче остават блокирани. Затворен остава пътят между Шумен и Разград.

Четвърти ден област Шумен е непроходима

Пет общини в област Шумен все още са в бедствено положение заради недостъпни населени места на територията им. В региона има затворен заради навяванията републикански пътища.

Всички пътища в област Хасково са проходими при зимни условия. Няма специални ограничения за движение, но за товарните автомобили е препоръчително да се движат с вериги по високите и усойни места, съобщи областната администрация.

Всички снегопочистващи машини са в непрекъснат режим на работа. Пътните фирми разполагат с достатъчно ресурси и хора, за да поддържат пътищата проходими в сегашните условия, уверява администрацията.

През днешния ден до населените места без достъп ще бъдат доставени стоки от първа необходимост.

Опасните студове продължават отделни райони остават под снежна блокада (ВИДЕО)
netinfo

Дунав започна да замръзва

Пътищата в област Русе са проходими при зимни условия, няма населени места без ток, каза пред Дарик тази сутрин областният управител Стефко Бурджиев. Щабът за зимната обстановка ще заседава днес заради появилия се ледоход по река Дунав.

Тази сутрин край Русе и Силистра ледоходът вече е 50%, съобщават от Агенцията за поддържане и проучване на реката. Засега той е все 30% само в акваторията на Ново село. Температурата на водата в българския участък е 0 градуса.

Поради засилен ледоход по река Дунав фериботните комплекси не осъществяват превозна дейност. ГКПП Дуранкулак и ГКПП Кардан са отворени, но румънските власти не пропускат за влизане на тяхна територия, съобщиха от пресцентъра на МВР. ГКПП Силистра е отворен, но на румънска територия не се осъществява фериботен транспорт.

Главна дирекция "Гранична полиция" препоръчва на пътуващите за Република Румъния да използват Дунав мост - Видин и Дунав мост - Русе.

Опасните студове продължават отделни райони остават под снежна блокада (ВИДЕО)
netinfo

Пътищата в област Смолян са проходими при зимни условия, съобщиха от Областното пътно управление. Забранено е движението на товарни автомобили през прохода "Превала" и по трасетата Барино-Тешел, Батак-Доспат, Широка лъка-Девин-Михалково-Кричим.

Минус 20 градуса минимална температура е измерена днес в Пампорово според данни на Планинската спасителна служба. В Смолян вали слаб сняг. Пътнопочистващите фирми имат готовност да реагират, ако валежът продължи и се натрупа нова снежна покривка.

Рано тази сутрин температурите в страната са били в интервал между минус 21 до минус 5 градуса. Времето над страната е облачно, вятър духа в почти цялата страна. Пътните настилки в страната са предимно заснежени на места мокри, по усойните места заледени, почистени и обработени.

Сняг вали в областите Бургас, Велико Търново, Ловеч, Монтана, Плевен, Силистра, Сливен, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен.

Сняг вали и в областите Кюстендил и Дупница тази сутрин. Снеговалеж има в района на ГКПП Гюешево, на "Стражата" в Конявската планина, по пътя Кюстендил-София. Снежинки прехвърчат в района на магистрала "Струма", при Долна Диканя и Дупница, на "Черна нива", по пътя Кюстендил-Дупница.

До минус 14 градуса стигнаха температурите в Кюстендил, където в неделя живакът показваше минус 26 градуса.

Опасните студове продължават отделни райони остават под снежна блокада (ВИДЕО)
netinfo

Изцяло затворени за движение са проходите Върбишки, Златишки, Ришки, ТвърдишкиТроянски, Котленски, а за останалите са въведени различни ограничения. Отворени за преминаване са единствено проходите Предела и Обзорски.

През деня, главно в югозападната половина от страната, ще има слаби превалявания от сняг. Вятърът ще отслабне и ще се ориентира от североизток. Във вторник отново ще започнат валежи от сняг, на повече места и повече по количество ще са през нощта срещу сряда и в източната половина от страната.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg