Омбудсманът ще изрази становището си за „Натура 2000”
Омбудсманът ще изрази становището си за „Натура 2000” / netinfo
Омбудсманът Гиньо Ганев ще обяви днес на пресконференция официалното си становище за процедурата по въвеждането на европейската екологична мрежа "Натура 2000", съобщиха от институцията.

Сред констатациите в становището му са "незачитане на социалните, икономическите и регионалните фактори при определяне на границите на защитените зони, допуснати прояви на лоша администрация и недостатъчен контрол при управлението на този процес", се посочва в съобщението.

Омбудсманът ще внесе чрез председателя на Народното събрание законодателни предложения по Закона за биологичното разнообразие, с които се въвежда изискване за обществено обсъждане на подобни въпроси и възможност за обжалване на актовете на министъра на околната среда и водите, с които се определят защитените зони. Тези предложения произтичат от многобройните срещи и дискусии на омбудсмана с граждани, граждански сдружения, кметове и общински съвети, научни дейци, експерти и специалисти в областта на устойчивото развитие и опазването на околната среда, се отбелязва в съобщението.