Оградата по българо-турската граница ще е готова през юни
Оградата по българо-турската граница ще е готова през юни / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Оградата по българо-турската граница ще е готова през юни
72370
Оградата по българо-турската граница ще е готова през юни
  • Оградата по българо-турската граница ще е готова през юни

Няма забавяне в изграждането на оградата по българо-турската граница и съоръжението трябва да бъде готово през юни. Това съобщи в Хасково министърът на отбраната Ангел Найденов. Над 8 км от 30-километровата ограда са готови към момента, а тя навлиза в най-пресечения терен и изграждането й тече по-бавно и заради климатичните условия, тъй като е трудно да влязат тежки машини, обясни той.

В Хасково военният министър откри социална кухня за ветерани, в която безплатно ще се хранят 30 от тях.

На предстоящото заседание на МС във Варна ще бъдат разгледани и предложенията за изменение и допълнение на закона за ветераните от войните, които на практика разширяват правата им - безплатни лекарства, безплатно пътуване на инвалиди с над 90% и придружителите им, както и за първи път - приемане във ВУЗ на техни близки и наследници, посочи Ангел Найденов. Разчели сме необходимите финансови средства, те са предвидени в бюджета и не очаквам да има проблеми при гласуването на тези промени, посочи още министър Найденов.

На среща с ветерани, военни от запаса и резерва в областна администрация-Хасково той отговори на поставени от тях въпроси, като подчерта, че не се предвиждат никакви промени за военното формирование в града. Възможностите патриотични организации да ползват сгради и помещения на министерството за дейността си бяха коментирани по време на срещата.

41 неправителствени организации работят в тази сфера и подготвяме наредба, която ще регламентира този въпрос, като предвиждаме 3 форми на подпомагане - финансова (с проекти), материална (с движими вещи до 10 000 лв.) и чрез предоставяне на сгради и помещения за военни клубове. Работи се и по облекчаване на достъпа до почивните домове и санаториално лечение, както и за намаляване на таксата в Дома за ветерани в с. Орешака, посочи още Ангел Найденов.

Други новини от Хасково