Очаква се поскъпване на шофьорските курсове
Очаква се поскъпване на шофьорските курсове / снимкa: Sofia Photo Agency

Цената на шофьорските курсове може да скочи с 130 лева от първи октомври, съобщи пред журналисти Йонко Иванов, председател на Управителния съвет на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.Около 600-650 лева е средната такса за обучение към момента в страната. Първоначално тя беше 450-500 лева, но бе увеличена заради въвеждането на 7 допълнителни часове, според евроизискванията.

Към 15 юли 531 са лицензираните центрове за обучение на шофьори в страната, съществуват около 400 фирми, които не са лицензирани.

По думите на Йонко Иванов има спад на "купуването" на книжки, а новите шофьори са по-подготвени от преди. Тревожна е статистиката, според която България се сочи за страната, в която шофьорите не могат да управляват автомобилите си и мотоциклетите си с висока скорост.

От Съюза ще въведат нова система за обучение: в подготовка са 500 филма на модули на обучение като се започне от начина, по който се зарежда с гориво и се стигне до каската на мотоциклетиста. До месец и половина всеки център за подготовка на шофьори ще има такива филми.

Съюзът на преподавателите по авто-мото подготовка провежда в Старозагорските минерални бани двудневен семинар. Сред темите за обсъждане са новите изисквания на Европейския съюз за обучение и изпитите на мотоциклетисти, допълнителното обучение за категории С и Д. От съюза смятат да излязат с предложения до транспортната комисия в парламента за въвеждане на промени в подготовката на водачите.