Сухопътни войски
Сухопътни войски / пресцентър, Министерството на отбраната
Оценка "Боеготов" получи национален поддържащ елемент и лекоманеврена рота (4-и артилерийски полк - Асеновград, и 61-ва механизирана бригада - Карлово), след сертификационно тактико-специално учение, съобщиха от Министерството на отбраната.

Целта е била да се провери и оцени готовността на формированието за дежурство в междинния резерв на операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина - "Алтеа", и в оперативния резерв на операцията на НАТО в Косово. Сертификацията е била от 23 до 25 юни. Тя включва брифинг на помощник националния командир на контингента подполковник Недялко Киров от 4-и артилерийски полк, проверка на екипировката, оборудването и окомплектоването на военнослужещите, и изпит за познаване на стандартните оперативни процедури и правилата за използване и употреба на сила в зоната на операцията.

Радев: Не трябва да се допуска прекъсване на бойното дежурство за охрана на въздушното пространство

Процесът на сертифициране е завършил с тактико-специално учение, по време на което военнослужещите са изпълнявали задачи по охрана и отбрана на обекти, предотвратяване и борба срещу масови безредици; извършване на пеши и механизиран патрул; охрана на важни официални лица; взаимодействие с органите на местната власт; откриване и докладване за импровизирано взривно устройство по патрулиране на зададен маршрут; осигуряване на пропускателния режим на базата.

Командир на лекоманеврената рота е капитан Калоян Димитров от 4-и артилерийски полк.