На обвиняемите е постановена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 10 000 лева за всеки от тях
Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност трима души за участие в организирана престъпна група, създадена с цел изготвяне и разпространение на неистински български документи за самоличност.

Предстои да бъде предявено обвинение за участие в групата на още едно лице, което към момента е под карантина заради заболяване от COVID-19.

Мащабна схема за издаване на зелени сертификати (ВИДЕО)

Тримата обвиняеми са задържани на 4 ноември 2021 г. на територията на София, Пловдив и Враца при специализирана полицейска операция на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура.

Събраните по досъдебното производство доказателства сочат, че участниците в групата са изработвали и разпространявали подправени задгранични паспорти, лични карти и други документи от юли 2018 г.

Кандидат за депутат е замесен в схемата за фалшиви сертификати

В хода на действията по разследването на шест адреса са намерени и иззети множество лични документи, копия и заготовки за лични документи, цветни принтери, ламинатор, тефтер със записки, мобилни телефони, СИМ карти, документи за парични преводи, компютър, лаптоп. Проверява се дали намерените лични карти и паспорти са истински, и ако е така, как обвиняемите са се сдобили с тях.

Разследват се и данни за това, че участниците в групата са изготвяли неистински български документи на чужденци - мигранти, с които те да придобият правата за свободно придвижване на европейски граждани и да преминат границата от една съседна балканска държава в друга по пътя си към Западна Европа.

Фалшиви COVID сертификати от България плъзнаха из Гърция

С постановление на наблюдаващия прокурор на тримата обвинени за участие в престъпната група са взети мерки за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 10 000 лева за всеки от тях.