/ Снимка: Дарик, архив
46-годишният Димитър Колев, обвинен задочно, че е убил 77- годишния Коста Янков, е екстрадиран от Хърватия, където беше заловен, а окръжният съд в Перник го е оставил за постоянно в ареста, съобщи „24 часа”.

Коста Янков е доайен на туризма и участник в поклоннически походи. На 28 юли сутринта трупът му беше открит на пътя между Долна Диканя и село Дрен. Той се издирваше, защото изчезна от похода по повод 550 г. от пренасяне на мощите на св. Иван Рилски по маршрута от Велико Търново до Рилския манастир. Според разследващите е влязъл в къща в село Дрен, която объркал за храм, защото има проблеми със зрението. Домакинът Димитър Колев го помислил за крадец и го пребил до смърт.

На следващия ден шофьорът на тир отпътувал за Италия, където живеел. Чул по новините за престъплението и решил да се предаде на карабинерите. Те обаче го посъветвали да се върне в България. Димитър си купил билет и тръгнал с автобуса за родината, за да се предаде, но на влизане от Хърватия в Сърбия е задържан, защото вече е обявен за издирване. Доведен е с белезници у нас месец по-късно. По разследването вече са разпитани пред съдия много свидетели, сред които майката, жената и дъщерята на Димитър, но без присъствието на негов адвокат, а детето - и без преводач. Докато то било разпитвано, майката се почувствала зле и я откарали в болница.

Свидетелите са разказали, че дядо Коста е бил между етажите на къщата, а не както беше съобщено преди това - в двора пред нея. Имотът пък бил в тъмна пряка в селото далеч от центъра, където е църквата, и със заключени порти. Коста Янков имал и нож, който обаче не държал в ръка, а бил поставен в торбичката му.
24 часа