Обсъждат публично доклад за замърсяването на въздуха над Стара Загора
Обсъждат публично доклад за замърсяването на въздуха над Стара Загора / netinfo
Обсъждат публично доклад за замърсяването на въздуха над Стара Загора
31242
Обсъждат публично доклад за замърсяването на въздуха над Стара Загора
  • Обсъждат публично доклад за замърсяването на въздуха над Стара Загора

Военният полигон „Змейово" замърсява атмосферния въздух на Стара Загора от 2002 г., а от 2008 г. замърсител е Баритна мина. Това е заключението в доклада на доц. Добринка Лолова. Анализът на независимия експерт беше подготвен по молба и със съдействието на областния управител Йордан Николов и активистите от Гражданска инициатива „За чист въздух".

Методиката, която е използвана за анализа, е много повърхностна, смята директорът на Регионалната екоинспекция Пенка Начева, тъй като „не обхваща анализ и коментар на конкретни метеорологични условия, инвентаризация на емисии от различни източници".

Ето и мнението на доц. Лолова: „Използвала съм данните от мониторните станции в Старозагорска област. Аз не правя препоръки, а ви казвам кой ви замърсява-от 2002 година от военен полигон „Змейово", а впоследствие от Баритна мина. Никой не ми плаща, аз не съм получила нито лев".

Цялата информация по дни и часове се намира при областния управител Йордан Николов, припомни Лолова и предложи:"извикайте военния министър с документи от служба КОС. Той ще гледа документацията на този ден и в този час какво се е взривявало, унищожавало или утилизарало, а пък аз ще му казвам по дати и часове какво е ставало".

Новини от Стара Загора