Обсъдиха превантивни мерки за предотвратяване на птичия грип
Обсъдиха превантивни мерки за предотвратяване на птичия грип / netinfo
Двадесет и пет заседания в рамките на 6 дни /от 23-28 юни 2007/ г. проведоха епизоотични комисии в страната и обсъдиха превантивни мерки за предотвратяване появата на заболяването "високопатогенна инфлуенца" /грип/ по птиците у нас, съобщиха от пресцентъра на МЗГ.

Още на 22 юни министърът на земеделието и горите Нихат Кабил издаде заповед, с която се въвеждат мерки за недопускане на заболяването у нас. Заповедта бе издадена във връзка с констатиране на високопатогенна инфлуенца по птиците на територията на Чехия. Заболяването вече е открито и в Германия.

Заседанията на епизоотичните комисии са проведени на териториите на РВМС - Благоевград, Варна, Вeлико Търново, Видин, Монтана, Русе, Смолян, Ст. Загора и Търговище. Съвместно с Националното управление по горите и Съюза на ловците и риболовците в България, на територията на цялата страна се извършват наблюдения на водоеми за наличие на прелет и трупове на диви птици, съобщават от НВМС. Организирано е и взаимодействие между РВМС, МВР, РИОКОЗ, РИОСВ и ГЗ на общинско и областно ниво.

По информация от Националната ветеринарномедицинска служба са проверени 54 птицевъдни обекта и 381 частни дворове. Извършени са проверки и на 28 пазара. По програмата за надзор на заболяването са взети и изпратени 40 проби в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт /НДНИВМИ/ - София.

За периода 23-28 юни 2007г. не са регистрирани случаи на повишена смъртност при домашни и диви птици на територията на България, съобщават още от НВМС. /БТА/